Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
11.10.2019 11:52
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak se u Barceloni sastao sa ministrom vanjskih poslova Slovenije Mirom Cerarom

Tokom 4. Regionalnog foruma Unije za Mediteran koji je održan u Barceloni ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se 10. oktobra 2019. godine sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Mirom Cerarom.

Teme razgovora bile su nastavak evropskog puta BiH, proces formiranja vlasti u BiH i moguća izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

Ministar Crnadak ponovio je vanjskopolitičko opredjeljenje BiH za članstvo u Evropskoj uniiji, te izrazio nadu da će proces integracije biti brži u narednom periodu. Ministar je izrazio očekivanje da će Vijeće ministara BiH usvojiti Akcioni plan za sprovođenje preporuka Evropske komisije na sjednici zakazanoj za utorak, 15. oktobra.

Ministri Crnadak i Cerar saglasni su da je potrebno da BiH što prije formira vlast na svim nivoima. Ministar Crnadak je naglasio da formiranje vlasti na nivou BiH dodatno otežava problem u vezi sa formiranjem vlasti u FBiH, što je posebno opasno jer su dvije trećine svih aktivnosti iz Reformske agende iz nadležnosti entiteta.

Ministar Crnadak obavijestio je ministra Cerara da Parlamentarna skupština BiH ne radi, jer su je blokirale političke partije koje pregovore o formiranju vlasti vode već godinu dana. On je naglasio da je zbog toga zaustavljeno više od milijardu KM u različitim projektima.

Ministar Crnadak je pozvao EU i novu Evropsku komisiju da podrže narode i građane u BiH i pomognu da sve institucije budu u funkciji tokom trajanja procesa formiranja vlasti.

Ministar Crnadak je zahvalio Sloveniji na korektnom pristupu i korisnom prijedlogu prema Republici Hrvatskoj da se odlagalište nuklearnog otpada gradi na području Krškog. Izrazio je nadu da će novi razgovori krajem godine dovesti do rješenja, s obzirom na to da je Trgovska gora neprihvatljiva lokacija jer dovodi u direktnu opasnost devet opština u slivu rijeke Une i nekoliko stotina hiljada ljudi.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.