Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
15.2.2019 13:36
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 15. februara 2019. godine u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann.

Ministar Crnadak je zaželio dobrodošlicu novoj austrijskoj ambasadorici i izrazio zadovoljstvo što će Austriju u narednom periodu predstavljati osoba koja je odličan poznavatelj prilika u BiH i regionu i koja prije svega, dobro razumije odnose i situaciju u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je vrlo dobre i prijateljske odnose između dvije zemlje sa odličnom saradnjom na ekonomskom, političkom, kulturnom planu i dobrim međusobnim potporama. To je odnos koji može poslužiti kao primjer kako dvije države trebaju sarađivati na svim razinama. Posebno je naglasio podršku i potporu Austrije Bosni i Hercegovini na evropskom putu BiH i jačanju saradnje u regionu.

Ministar Crnadak je istaknuo da integracija BiH u Evropsku uniju ostaje glavni vanjskopolitički prioritet BiH i dodao da se nada da će skoro dostavljanje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije omogućiti donošenje odluke o kandidacijskom statusu BiH u toku 2019. godine.

Ministar Crnadak je potvrdio da će iduće sedmice sudjelovati na sastanku ministara regije Zapadnog Balkana zaduženih za evropske integracije koji će biti održan u Beču i kojem će domaćin biti savezni ministar za Evropsku uniju, umjetnost, kulturu i medije Republike Austrije Gernot Blümel.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o unutrašnjo-političkoj situaciji u BiH i odnosima sa susjednim zemljama i u regionu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.