Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
13.2.2019 15:56
Održan završni sastanak programa Vijeća Evrope i Evropske unije "Horizontal Facility"

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bilo je 13. februara 2019. godine domaćin završnog sastanka prve faze zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility“, na kojem se procijenio postignuti napredak u provedbi ovog programa u Bosni i Hercegovini od maja 2016. godine do danas.

Sastanak su vodili pomoćnik ministra vanjskih poslova za multilateralne odnose BiH Almir Šahović, direktorica Generalnog programskog direktorata Vijeća Evrope Verena Taylor, šef Ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Stefanek i šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave u Delegaciji Evropske unije u BiH Nicolas Bizel.

Program „Horizontal Facility“ za Zapadni Balkan i Tursku je namijenjen pružanju pomoći vlastima u regiji u usklađivanju sa evropskim standardima u tri ključne oblasti: sprovođenju pravde, borbi protiv privrednog kriminala, borbi protiv diskriminacije te zaštiti prava ranjivih grupa. U Bosni i Hercegovini su u protekle tri godine realizovana četiri projekta iz ovih oblasti, ukupne vrijednosti 2,69 miliona eura (5,26 miliona KM).

Pomoćnik Šahović je istakao da je program „Horizontal Facility“ važan instrument pomoći, koji pored pružanja pomoći Bosni i Hercegovini u usklađivanju sa evropskim standardima ujedno doprinosi ispunjenju postprijemnih obaveza vezanih za članstvo BiH u Vijeću Evrope, te efikasnijoj realizaciji Reformske agende.   

Više od dvadeset predstavnika bosanskohercegovačkih institucija, uključujući Ombudsmane za ljudska prava Bosne i Hercegovine Jasminku Džumhur, Nives Jukić i Ljubinka Mitrovića te pomoćnike ministara nadležnih ministarstava Bosne i Hercegovine, su prezentovali ključne rezultate postignute u svakom od projekata, razmijenili mišljenja, te dali preporuke za buduću saradnju. Svi učesnici su se složili da je provedba projekata dala vidljive i konkretne rezultate, te ocijenili prvu fazu programa „Horizontal Facility“, koja se zvanično završava u maju ove godine,  kao veoma uspješnu i efikasnu.

Predstavnici Vijeća Evrope su najavili i nastavak pomoći vlastima Bosne i Hercegovine i čitave regije kroz drugu fazu programa „Horizontal Facility“, čiji je početak planiran u ovoj godini.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.