Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
23.1.2019 11:21
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se sa ambasadoricom Rumunije Danom-Manuelom Constantinescu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 22. januara 2019. godine sa ambasadoricom Rumunije u BiH Danom-Manuelom Constantinescu.

Na sastanku je razgovarano o prioritetima predsjedavanja Rumunije Savjetom Evropske unije, te o aktuelnoj situaciji u BiH i procesu evropskih integracija.

Ambasadorica Constantinescu je izrazila punu podršku Rumunije evropskim integracijama BiH. Na sastanku je predstavila program rumunskog predsjedništva Savjetom EU „Kohezija, zajednička evropska vrijednost“ naglasivši kako će šest mjeseci rumunskog predsjedavanja biti obilježeno iznimno važnim događajima, Brexitom, izborima za Evropski parlament te summitom u Sibiuu, na kojem zemlje članice trebaju definisati obrise buduće Evropske unije nakon izlaska Velike Britanije. Posebno je istakla da će proširenje EU na Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta rumunskog predsjedavanja Savjetom EU, uz pitanja mladih.

Ministar Crnadak je potvrdio učestvovanje na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU i Zapadnog Balkana 1. februara 2019. godine u Bukureštu, a na poziv ministra vanjskih poslova Rumunije Teodora Melescanua.

Na sastanku je bilo riječi i o sastanku Radne grupe za područje Zapadnog Balkana (COWEB)-Komiteta visokih dužnosnika SEECP-a koji će Rumunija za vrijeme predsjedavanja Savjetom EU zajedno sa BiH, koja predsjedava Procesom za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), organizovati u martu 2019. godine u Sarajevu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.