Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
12.12.2018 9:06
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se sa ambasadoricom Rumunije Danom-Manuelom Constantinescu

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se 11. decembra 2018. godine sa ambasadoricom Rumunije u BiH Danom-Manuelom Constantinescu.

Na sastanku se razgovaralo o odnosima BiH i Rumunije, aktuelnoj situaciji i evroatlantskim integracijama u BiH te regionalnoj saradnji.

Zamjenik ministra Brkić izvijestio je ambasadoricu Rumunije o unutrašnjopolitičkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima te trenutnim aktivnostima u pogledu ispunjavanja vanjskopolitičkih prioriteta i ciljeva naše zemlje. Istakao je da je BiH zainteresovana za čvršću političku i ekonomsku saradnju sa Rumunijom.  Izrazio je nadu da će Rumunija, kao država koja nakon Austrije preuzima predsjedavanje Savjetom Evropske unije, zadržati Zapadni Balkan u fokusu svog predsjedavanja. Naglasio je i da perspektiva pristupanja Evropskoj uniji ostaje glavni pokretač reformskih procesa u BiH. Informisao je sagovornicu da je BiH u završnoj fazi pripreme odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika koje je Evropska komisija proslijedila institucijama BiH te izrazio očekivanje da će se taj proces završiti do kraja godine kako bi BiH što skorije, u 2019. godini, mogla dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Govoreći o evroatlantskim integracijama zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces,  ponovio je da je poziv NATO-a BiH da dostavi svoj prvi Godišnji državni program (ANP) najvažniji integracijski signal za BiH u ovoj godini.

Ambasadorica Constantinescu je izrazila punu podršku Rumunije evropskim i evroatlantskim integracijama BiH, te spremnost Rumunije da iskustvima pomogne BiH na njenom evropskom putu  kako bi naša zemlja na najbolji način iskoristila svoje razvojne potencijale. Naglasila je da Zapadni Balkan ostaje među prioritetnim ciljevima rumunskog predsjedavanja Savjetom EU, uz regionalnu saradnju i pitanja mladih.

Zamjenik Brkić je iskazao zadovoljstvo odlukom Rumunije da za vrijeme predsjedavanja Savjetom EU zajedno sa BiH, koja predsjedava Procesom za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP ), organizuje u martu 2019. godine u Sarajevu zajednički sastanak Radne grupe za područje Zapadnog Balkana (COWEB)-Komitet visokih zvaničnika SEECP-a.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.