Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
22.11.2018 11:54
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić učestvovao na godišnjem sastanku ASPEN radne grupe za Jugoistočnu Evropu u Berlinu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je 21. novembra 2018. godine na godišnjem sastanku Radne grupe za Jugoistočnu Evropu u Berlinu u organizaciji Aspen Instituta Njemačka.

Tom prilikom zamjenik Brkić je izvijestio o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon Općih izbora održanih 7. oktobra 2018. godine te prezentovao rezultate koje je Bosna i Hercegovina ostvarila na putu evropskih i evroatlantskih integracija. Istakao je evidentan napredak naše zemlje u ispunjavanju zadanih uslova, te daljoj predanosti ostvarenju ciljeva i provedbi reformi. S tim u vezi je izrazio važnost što brže implementacije izbornih rezultata, na osnovu presude Ustavnog suda BiH, kako bi se Bosna i Hercegovina mogla fokusirati na dalje reformske procese.

Učestvujući na panelu pod nazivom „Smetnje na putu ka proširenju EU - Kako se reformski procesi na zapadnom Balkanu mogu ponovno uspostaviti?” zamjenik Brkić je istakao da je Bosna i Hercegovina snažno predana nastavku reformskih procesa i napretku u sklopu procesa integracije u EU kako bi status kandidata mogla dobiti 2019. godine. Informisao je sagovornike da je Bosna i Hercegovina u fazi pripreme odgovora na drugi krug pitanja koje je Evropska komisija proslijedila institucijama BiH. Izrazio je uvjerenje da će radne grupe u BiH završiti taj proces što prije kako bi se dodatni odgovori mogli poslati Evropskoj komisiji. Što se tiče Reformske agende 2015.-2018. godine, kao sveobuhvatan skup društvenih, gospodarskih, pravosudnih i administrativnih reformi, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić je naveo da prema posljednjim podacima stopa provedbe reformi na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine iznosi 90%, a na nivou entiteta oko 70%. Poručio je da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena daljem jačanju vladavine zakona na svim nivoima vlasti, reformiranju procesa na području pravde i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, terorizma i rješavanja problema migranata.

Tokom obraćanja na panelu zamjenik Brkić je pozdravio Strategiju Evropske komisije o Zapadnom Balkanu objavljenoj u februaru ove godine kao i rezultate i zaključke Londonskog summita iz jula 2018. godine koji predstavljaju snažnu političku poruku o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, predanost postizanju stabilne, sigurne i prosperitetne regije Zapadnog Balkan, usredotočene na evropske vrijednosti. Podsjetio je da perspektiva pristupanja Evropskoj uniji ostaje glavni pokretač reformskih procesa Zapadnog Balkana, pojedinačno, kao i regije u cjelini. Istakao je i važnost jačanja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa kroz regionalne političke inicijative.

U diskusiji na panelu su, uz zamjenika Brkića, učestvovali i direktor za jugoistočnu Evropu, Tursku i države EFTA Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christian Hellbach, direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz Calavera te predstavnici Vlada zemalja Zapadnog Balkana.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.