Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
14.11.2018 14:43
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić u Briselu održao brifing za diplomate Radne grupe za zapadni Balkan (COWEB)

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je 14. novembra 2018. godine u Briselu redovni brifing za diplomate Radne grupe za zapadni Balkan (COWEB). Pored zamjenika ministra Brkića na brifingu su govorili i direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović i savjetnica predsjedavajućeg Vijeća ministara za evropske integracije Nerimana Rifatbegović.

Zamjenik ministra Brkić je izvijestio diplomate o aktivnostima Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji i napretku koji je postignut od posljednjeg brifinga u decembru prošle godine.

Na početku je istaknuo da BiH pridaje veliku važnost političkom dijalogu s Evropskom unijom, da je posvećena načelima, vrijednostima i ciljevima Evropske unije, te da su narodi i  građani odlučni u svojoj namjeri da postanu sastavni dio evropskih društvenih, političkih i ekonomskih struktura. Naglasio je da je članstvo u Evropskoj uniji jedan od glavnih ciljeva vanjske politike Bosne i Hercegovine, kako je navedeno u Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine za period od 2018. do 2023., koju je usvojilo Predsjedništvo BiH. Naglasio je da Bosna i Hercegovina pozdravlja Strategiju Evropske komisije za zapadni Balkan, objavljenu 6. februara 2018.godine, koja je potvrdila evropsku budućnost regiona. Veliku važnost ima i Samit EU-zapadni Balkan održan u maju 2018.godine u Sofiji, na kojem su date preporuke za provedbu aktivnosti i reformi s ciljem približavanja regiona Evropskoj uniji. Posebno se cijeni najavljena stručna i finansijska potpora Evropske unije regionu za oblasti vladavine prava, borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i socio-ekonomskog razvoja s posebnim naglaskom na mlade. BiH prepoznaje važnost preporuka i smjernica Evropske komisije koje su navedene u Izvještaju o BiH u sklopu Paketa proširenja, objavljenog 17. aprila o.g., kao i važnost zaključaka i poruka Vijeća za opće poslove Evropske unije od 26. juna 2018. godine.

Zamjenik ministra Brkić izrazio je zahvalnost institucijama Evropske unije za njihovu potporu evropskom putu Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana i za jasnu poruku o otvorenoj budućnosti članstva u EU.

Upoznao je diplomate COWEB-a o postizbornim dešavanjima u BiH i izrazio očekivanje da isti neće utjecati na proces finalizacije odgovora na dodatnih 655 pitanja Evropske komisije i da će taj posao biti završen do kraja godine, nakon čega se očekuje da BiH dobije pozitivno Mišljenje Evropske komisije o članstvu i preporuku za dobivanje statusa zemlje kandidata.

Govoreći o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) napomenuo je da su se zajednički sastanci EU – BiH tokom 2018.godine održavali u kontinuitetu, kao i sastanci odbora i pododbora. Također je razgovarano o korištenju pomoći kroz IPA fondove.

U vezi s političkim kriterijima, zamjenik ministra Brkić informirao je da Bosna i Hercegovina radi na ispunjavanju preporuka za prioritetna područja i detaljno upoznao diplomate o   aktivnostima na unapređenju vladavine prava, reformi javne uprave, unapređenju ljudskih prava i temeljnih sloboda, borbi protiv korupcije, borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma, kao i o upravljanju ekonomijom, te konkurentnosti.

Zamjenik ministra Brkić je posebno podcrtao da je Bosna i Hercegovina  pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Evropske unije i država članicâ u jačanju evropskog sigurnosnog prostora.

Diplomate COWEB-a su pozdravile ostvareni napredak i izrazili očekivanje da će BiH nastaviti s neophodnim reformskim procesima. Ujedno, tokom rasprave iskazali su veliki interes za aktivnosti u vezi s formiranjem vlasti u BiH nakon održavanja općih izbora, implementaciji izbornih rezultata, te provedbi odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.