Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
9.11.2018 17:12
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao na 22. Evropskom forumu održanom na Diplomatskoj akademiji u Beču

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je 9. novembra 2018. godine na 22. Evropskom forumu, koji je održan na Diplomatskoj akademiji u Beču.

Na Forumu koji se ove godine održava pod nazivom Evropska unija kao vodeći akter bezbjednosti i odbrane raspravljalo se o prioritetima bezbjednosti i odbrambene politike tokom austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom te evropskoj ulozi u 21. vijeku.

Ministar Crnadak je učestvovao u dijelu posvećenom jugoistočnoj Evropi i njenoj ulozi za stabilnost Evropske unije, zajedno sa ministaricom evropskih integracija Republike Srbije Jadrankom Joksimović i ministricom odbrane Republike Makedonije Radmilom Šekereniskom.

Na početku svog obraćanja, ministar Crnadak je rekao da je stabilna i prosperitetna budućnost Zapadnog Balkana i Evropske unije jedino moguća kroz nastavak evropskih integracija. Ministar Crnadak je naglasio da je za rješavanje problema u regionu potrebno više iskrenosti i otvorenosti, te je naglasio da je posljednja odluka vlasti tzv. Kosova neprihvatljiva i da direktno opstruiše nastavak jačanja saradnje i ekonomskog razvoja u regionu. Ministar je istakao da je posebno važno u narednom periodu beskompromisno raditi na uvođenju evropskih standarda i demokratskih vrijednosti, te da odgovornost leži na obje strane, i na Evropskoj uniji i na Zapadnom Balkanu, te da je jako važno da vrata Evropske unije i u narednom periodu ostanu otvorena.

Na kraju obraćanja, govoreći o situaciji u BiH, ministar Crnadak je rekao da BiH čeka neizvjestan period formiranja vlasti, ali da BiH mora nastaviti sa napretkom na evropskom putu, reformama, procesom pomirenja, jačanjem institucija, što će u konačnici dovesti do ukidanja OHR-a i drugih vidova međunarodnog prisustva, te do punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.