Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
26.9.2018 11:05
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvuje na generalnoj debati 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Nјujorku

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak boravi od  25. do 27. septembra 2018. godine u New Yorku gdje učestvuje na generalnoj debati 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kao i drugim sastancima na visokom nivou i regionalnim sastancima koji se održavaju na marginama zasjedanja.

Prvog dana boravka u New Yorku, prije otvaranja generalne debate, ministar Crnadak je učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6) i komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, koji održan u  organizaciji Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

U svom obraćanju, ministar Crnadak je prisutne prije svega podsjetio na skoro održavanje Opštih izbora u BiH, te naglasio da je za BiH u ovom trenutku najvažnije da isti izbori proteknu u miru, fer i demokratskoj atmosferi. Zatim, naglašeno je i to da BiH ostaje posvećena evropskom putu i punopravnom članstvu u EU, za šta postoji širok konsenzus. Ministar je podsjetio na značaj čestih susreta u formatu WB6 koji doprinose konstruktivnim naporima za ubrzanje evropskog puta regije. Istaknuo je da Bosna i Hercegovina ostaje predana daljnjem razvoju regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i šestorke Zapadnog Balkana i nastavlja s aktivnostima u cilju poboljšanja političkog dijaloga, poticanja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. U svjetlu toga, naglasio je da je važno nastaviti zalaganje na jačanju vladavine prava na svim razinama, na reformama na području pravde i poboljšanju stanja ljudskih prava, te konstantno biti posvećen borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

U vezi evropskog puta, ministar Crnadak je istaknuo da je Bosna i Hercegovina u procesu finaliziranja odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, te je dodao da će ovaj zadatak uskoro biti završen i da će time biti omogućeno Evropskoj komisiji da pripremi svoj Avis na našu prijavu za članstvo. Izrazio je nadu da bi potom, tokom sljedeće godine države članice mogle donijeti odluku o dodjeli statusa zemlje kandidata za BiH.

Na kraju svog izlaganja, ministar je dao punu podršku dijalogu Beograda i Prištine, ističući da nijedno rješenje ne treba unaprijed odbaciti i da je ključnim akterima potrebno ostaviti prostor za postizanje sveobuhvatnog sporazuma.

U nastavku programa prvog dana posjete, ministar Crnadak je prisustvovao otvaranju generalne debate 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i govoru predsjednika SAD  Donalda Trumpa.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.