Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
15.3.2018 14:21
Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak sastao se sa zamjenikom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemoler

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se dana 15. marta 2018. godine u Briselu za zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemoler (Rose Gottemoeller). Navedenom sastanku prisustvovao je i ministar odbrane BiH Marina Pendeš.

Nakon sastanka sa zamjenikom generalnog sekretara, ministar Igor Crnadak se obratio članovima Sjevernoatlanskog savjeta (NAC), koji čine svi ambasadori zemalja članica NATO. Ministar Crnadak je članove NAC-a informisao da su glavni spoljnopolitički ciljevi BiH članstvo u EU i dobra regionalna saradnja, kao i nastavak partnerstva sa NATO.

Ministar Crnadak je zamjenika generalnog sekretara i ambasadore zemalja članica NAC-a upoznao sa najnovijim aktivnostima institucija BiH u okviru procesa evropskih integracija, te je naglasio da nakon upućivanja odgovora BiH na upitnik Evropske komisije, naredni korak u procesu evropskih integracija jeste sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

U okviru nastavka saradnje sa NATO, ministar Crnadak je kao prioritete naveo nastavak učešća u misiji u Avganistanu, nastavak saradnje u okviru globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, kao i nastavak saradnje sa NATO u brojnim drugim oblastima. Tokom sastanka razgovarano je i o pripremama za Samit NATO-a u julu, provođenju politike otvorenih vrata NATO-a, mogućnosti aktiviranja MAP-a za BiH u narednom periodu, kao i o brojnim drugim temama vezanim za aktivnosti NATO, odnosa BiH i NATO i aktuelnu političku situaciju u regionu.

U diskusiji obavljenoj sa zamjenikom generalnog sekretara NATO i ambasadorima zemalja članica NAC-a, naglašena je podrška nastavku reformi u BiH, sa posebnim naglaskom na borbi protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.