Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
15.1.2018 9:53
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se na Jahorini sa ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack sastali su se 15. januara 2018. godine na Jahorini, gdje su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Ministar Crnadak i ambasadorica Cormack su se saglasili da će 2018. biti veoma važna godina za nastavak ekonomskih reformi i konačno započinjanje ozbiljne borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, jer je vladavina prava i utvrđivanje odgovornosti za visok stepen korupcije prioritet u oba entiteta i kod sva tri konstitutivna naroda.

Sagovornici su zajednički konstatirali da su provođenje poštenih i demokratskih izbora, kao i implementacija izbornih rezultata na svim nivoima od ogromnog značaja za demokratski razvoj u Bosni i Hercegovini.

Ministar Crnadak je tokom razgovora rekao da je za Bosnu i Hercegovinu veoma važna podrška koju Sjedinjene Američke Države daju Daytonskom sporazumu i neophodnosti postizanja unutrašnjeg dogovora, jer se samo uvažavanjem Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i sva tri konstitutivna naroda može  graditi zajednička budućnost.

Ministar Crnadak upoznao je ambasadoricu Cormack da će u februaru boraviti u Washingtonu, gdje će imati sastanke sa predstavnicima američke administracije i Kongresa, kao i sa akademskom zajednicom, u cilju daljeg jačanja bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.