Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
14.12.2017 12:19
Sekretar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Adnan Hadžikapetanović predvodio delegaciju BiH na 19. sastanku Zajedničkog komiteta za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ

Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko konzularne imovine bivše SFRJ održao je u Beogradu 13. i 14. decembra 2017. godine prvi dio 19. sastanka na kojem su učestvovali ovlašteni predstavnici svih zemalja sukcesora bivše SFRJ.

Delegaciju Bosne i Hercegovine je predvodio sekretar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Adnan Hadžikapetanović, član Zajedničkog komiteta.

Teme po kojima je Zajednički komitet zasjedao su se odnosile na rad Ekspertne grupe za raspodjelu umjetničkih djela koja se nalaze u objektima bivše SFRJ, a koja je svoj posljednji sastanak održala u Sarajevu 4. i 5. decembra 2017.

Razgovarano je i analizirano aktuelno stanje imovinskog statusa za imovinu koja je i u ranijem periodu bila predmet postupanja, a u cilju utvrđivanja jasnog imovinsko-pravnog statusa u jednom broju zemalja. Zajednička prodaja imovine u New Yorku, Bonnu, Bernu i Tokiju, koju je Komitet pokrenuo u proteklom periodu, imala je visok prioritet u agendi razgovora zbog brojnih aktivnosti koje Komitet treba provesti u cilju što skorije realizacije prodaje.

Razgovori su se odnosili i na verifikaciju liste Dodatka Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, odnosno na proces dokazivanja neosnovanosti vlasništva bivše SFRJ nad objektima koji su navedeni u Dodatku, kao i sačinjavanja liste objekata za koje je u međuvremenu utvrđeno da su vlasništvo bivše SFRJ, a nisu navedeni u samom Dodatku.

Zbog obimnosti dnevnog reda, kao i složenosti tema o kojima se raspravljalo, 19. sastanak nije završen i održavanje njegovog drugog dijela je planirano za mart 2018. godine u Beogradu. Do tada bi zemlje sukcesori trebale provesti potrebne aktivnosti iz svojih nadležnosti i približiti stavove po pojedinim pitanjima.

Sastanak Zajedničkog komiteta je održan u prijateljskoj atmosferi i donio je konkretne zaključke na kojima će svi predstavnici zemalja sukcesora nastaviti raditi u cilju što brže realizacije aktivnosti na  provedbi Aneksa B Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.