Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
11.11.2017 9:18
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao na Regionalnoj konferenciji o evropskim integracijama Zapadnog Balkana koja je održana u Skoplju (Republika Makedonija)

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je 11. novembra 2017. godine učestvovao na Regionalnoj konferenciji o evropskim integracijama Zapadnog Balkana koja je održana u Skoplju (Republika Makedonija).

Ministar Crnadak je učestvovao na panelu pod nazivom "Izgradnja kapaciteta i regionalna suradnja u procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana".

Tokom obraćanja, ministar Crnadak je naglasio da svi na prostoru Zapadnog Balkana imaju isti cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji, te je dodao da je ulaganje stalnih napora koji su usmjereni na razvoj regionalne suradnje ključno za veze, stabilnost i prosperitet regiona.

Ministar Crnadak je posebno naglasio važnost Berlinskog procesa, jer je u protekle četiri godine donio značajne rezultate u oblasti povezivanja ljudi, zajedničkih infrastrukturnih projekata, ekonomskog razvoja, te borbe protiv terorizma i radikalizma. Pored toga, ministar Crnadak je pozvao na snažniju suradnju kako bi se ostvarili bolji rezultati na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te je pozdravio činjenicu da će ove teme biti važan dio samita Zapadni Balkan-EU, čije održavanje je planirano 2018. godine u Londonu.

Tokom obraćanja, ministar Crnadak je podržao održavanje prvog digitalnog regionalnog samita koji će se održati u Republici Makedoniji sljedeće godine jer će se baviti konkretnim poboljšanjima poput smanjenja cijena telefonskih usluga u romingu.

Ministar Crnadak je istaknuo da je reforma javne uprave dala određene rezultate, ali da se jačanje kapaciteta za približavanje EU standardima nastavlja i u institucijama na nivou BiH, kao i u institucijama Republike Srpske i Federacije BiH.

Konferenciju u Skoplju otvorio je predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev, a učestvovali su ministri evropskih poslova Zapadnog Balkana, kao i predstavnici diplomatskog kora i civilnog sektora iz cijelog regiona.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.