Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
9.11.2017 9:06
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić otvorili novu zgradu Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić su 9. novembra 2017. godine zajedno otvorili novu zgradu Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu.
Na ceremoniji otvaranja ministar Crnadak je istakao da su evropske integracije BiH i regionalna saradnja dva ključna prioriteta vanjske politike BiH, te je izrazio zadovoljstvo zbog podrške Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini na putu evrointegracija.

Ministar Crnadak je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su u toku ove godine otvorene  nove zgrade ambasada u Zagrebu i Beogradu, te je iznio očekivanje da će u narednom periodu Bosna i Hercegovina imati vlastite objekte i u Ljubljani, Podgorici i Skoplju. Ministar Crnadak je istakao kako očekuje da će se sva otvorena pitanja između BiH i Republike Hrvatske rješavati u prijateljskoj atmosferi i međusobnim dogovorom.

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić je naglasila da su odnosi BiH i Republike Hrvatske prijateljski i da je otvaranje nove zgrade ambasade potvrda dobrih odnosa i prilika za izgradnju još boljih privrednih i političkih odnosa dvije zemlje.
Ministrica Pejčinović Burić je istakla da je Bosna i Hercegovina Republici Hrvatskoj važna u vanjskopolitičkom smislu, te je dodala da će Republika Hrvatska i dalje nastaviti pružati podršku BiH na putu ka ravnopravnom članstvu u EU.
Ceremoniji otvaranja nove zgrade Ambasade Bosne i Hercegovine u Zagrebu su prisustvovali visoki funkcioneri iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te ambasadori i drugi predstavnici diplomatskog kora.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.