Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
7.11.2017 11:53
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio u posjetu izaslanstvo Odbora za vanjske poslove, odbranu i sigurnost Senata Češke Republike

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je 7. novembra 2017. godine u posjetu izaslanstvo Odbora za vanjske poslove, odbranu i sigurnost Senata Češke Republike predvođeno predsjedavajućim Odbora Františekom Bublanom.

Zamjenik Brkić zahvalio je sagovornicima na saradnji na svim nivoima koja je posljedica kontinuiteta pozitivnih i frekventnih odnosa Bosne i Hercegovine i Češke Republike, kao i na zadržanom fokusu Češke Republike na BiH i regionu. Upoznao je senatore da je članstvo BiH u Evropskoj uniji i jačanje integracija s NATO Savezom perjanica vanjskopolitičkog djelovanja Bosne i Hercegovine i ovog saziva Vijeća ministara BiH. Napomenuo je da je integracijski put BiH put jačanja evropskih vrijednosti u BiH, te zahvalio se na potpori Češke Republike u procesu evropskih i evroatlantskih integracija BiH.

Zamjenik Brkić tokom razgovora istaknuo je važnost evroatlantskog puta BiH navodeći vrijednosti EU i NATO Saveza kao sigurnosni kišobran koji znači trajniju stabilnost unutarnju ali i BiH u regionu. Rekao je da je punopravno članstvo u EU i aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO za BiH koncenzualno prihvaćeno od svih strana u BiH i napomenuo da bi za Bosnu i Hercegovinu aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) bila potrebna pozitivna poruka da nije izostavljena iz integracije Jugoistočne Evrope.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o mogućim poljima saradnje za dodatno unapređenje odnosa dvaju zemalja, političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, odnosima sa susjedima kao i saradnji i odnosima s drugim zemljama značajnim za Bosnu i Hercegovinu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.