Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
17.10.2017 14:56
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvuje na konferenciji „10. godišnjica potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - budućnost evropskih integracija Crne Gore“

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, na poziv ministra za evropske poslove Crne Gore Aleksandra Andrije Pejovića učestvuje na dvodnevnoj konferenciji "10. godišnjica potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - budućnost evropskih integracija Crne Gore", koja se održava u Podgorici i Tivtu, 16. i 17. oktobra 2017. godine.

Prije početka programa drugog dana Konferencije, ministar je imao bilateralne sastanke sa specijalnim izaslanikom Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke za zemlje jugoistočne Evrope, Tursku i zemlje EFTA-e Christianom Hellbachom i poslanikom u Evropskom parlamentu Eduardom Kukanom. Tokom razgovora sa specijalnim izaslanikom Hellbachom potvrđeno je opredjeljenje Njemačke da se snažno podrže reforme u Bosni i Hercegovini, kao i da se nastavi sa Berlinskim procesom i sa podrškom svim zemljama regiona na putu ka Evropskoj uniji. Specijalni izaslanik Hellbach je potvrdio zainteresiranost Njemačke da se u Bosni i Hercegovini i regionu fokus zadrži na ekonomskom razvoju i snažnijoj institucionalnoj borbi protiv korupcije. Ministar Crnadak i specijalni izaslanik Hellbach također su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te o razvoju događaja u Njemačkoj nakon provedenih parlamentarnih izbora.

Tokom razgovora ministra sa poslanikom u Evropskom parlamentu Kukanom ponovljeno je nedvosmisleno opredjeljenje većine evropskih poslanika da se region zapadnog Balkana što prije pridruži Evropskoj uniji, iako je primjetno usporavanje Bosne i Hercegovine na evropskom putu tokom 2017. godine. Ministar Crnadak i evropski poslanik Kukan su se saglasili da je neophodno da što prije bude završen posao pripremanja, prevođenja i verifikovanja odgovora na Upitnik Evropske komisije, te da je otvorena mogućnost dobijanja statusa kandidata za Bosnu i Hercegovinu sljedeće godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.