Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
21.9.2017 10:15
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija - drugi dan

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava u New Yorku, Sjedinjene Američke Države.

Drugog dana boravka u New Yorku, u srijedu, 20. septembra 2017. godine, ministar Crnadak je učestvovao na radnom doručku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), kojem su prisustvovati ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6), kao i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn. Komesar Hahn je uvodnim obraćanjem otvorio raspravu o provedbi sporazuma postignutih na Samitu u Trstu, koji je održan 12. jula 2017. godine. Ministar Crnadak je istakao značaj usvajanja Ugovora o transportnoj zajednici između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, 5. septembra 2017. godine na sjednici Vijeća ministara BiH i njegovog potpisivanja 18. septembra u Briselu. Još jedanput je naglasio značaj saradnje i povezivanja na Zapadnom Balkanu kao ključnim faktorima za ubrzanje evropskih integracionih procesa regije. Neposredno prije početka sastanka, ministar Crnadak je razgovarao sa komesarom Hahnom, koji je tom prilikom potvrdio svoje prisustvo na sastanku ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana, koji će se krajem novembra ili početkom decembra tekuće godine održati u Trebinju.

Istog dana ministar Crnadak se sastao sa generalnim sekretarom Stalnog arbitražnog suda (PCA) Hugo Hans Sibleszom. Na sastanku je razgovarano o mogućnostima pridruživanja Bosne i Hercegovine članstvu Stalnog arbitražnog suda.
Ministar Crnadak je u srijedu prisustvovao i prijemu koji je organizovao ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Sutra, trećeg dana boravka u New Yorku, ministar Crnadak će učestvovati na trilateralnim susretima ministara vanjskih poslova Republike Turske, Republike Srbije i BiH, kao i Republike Turske, Republike Hrvatske i BiH. Ministar Crnadak će učestvovati i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Centralnoeuropske inicijative (CEI), čiji će domaćin biti ministar vanjskih poslova Bjelorusije (BiH je članica Trojke). U večernjim satima je planirano učešće ministra na prijemu čiji je domaćin ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmar Gabriel.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.