Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
20.9.2017 12:16
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda - prvi dan

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na 72. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, koja se održava u New Yorku, Sjedinjene Američke Države.

Prvog dana boravka u New Yorku, u utorak, 19. septembra 2017. godine, ministar Crnadak se na marginama zasjedanja GS UN sastao sa novoimenovanim generalnim sekretarom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Thomasom Gremingerom. Ministar je Gremingeru čestitao preuzimanje dužnosti generalnog sekretara OSCE-a u julu ove godine. Istaknuo je da je BiH opredjeljena za jačanje odnosa sa državama u regionu, kao i provođenje aktivnosti u cilju postizanja sigurnosti i stabilnosti u regionu.

Također, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je u New Yorku održao bilateralni sastanak sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom. Ministar Crnadak je zahvalio na dosljednim izrazima podrške Mađarske u procesu evropskih integracija BiH, a posebno u realizaciji projekta upućivanja mađarskog diplomate u MVP BiH, koji je početkom septembra došao u Sarajevo, te će u dvogodišnjem vremenskom periodu prenositi mađarska iskustva u procesu približavanja EU. Na sastanku je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Mađarske.

Ministar je u večernjim časovima prisustvovao prijemu čiji su domaćini bili predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i visoka predstavnica EU za vanjski i sigurnosnu politiku Federica Mogherini. Tokom večeri, ministar je imao kratke susrete sa ministrima vanjskih poslova Hrvatske Marijom Pejčinović Burić, Srbije Ivicom Dačićem, Makedonije Nikolom Dimitrovim, Bugarske Ekaterinom Zaharievom i Kube Bruno Eduardom Rodríguez Parrillom.

Drugog dana boravka u New Yorku, ministar Crnadak će učestvovati na radnom doručku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), kojem će prisustvovati ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6), kao i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, zatim će imati susret sa generalnim sekretarom Stalnog arbitražnog suda (PCA) Hugo Hans Sibleszom, te će prisustvovati prijemu koji organizira ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.