Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
30.5.2017 13:06
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao na Međunarodnoj konferenciji o programu tehničke saradnje u organizaciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 30. maja 2017. godine u Beču na Međunarodnoj konferenciji o programu tehničke saradnje koju organizira Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Ministar Crnadak obratio se učesnicima u uvodnom dijelu Konferencije, u okviru segmenta na visokom nivou, na kojem se diskutiralo o razvoju tehničkih programa podrške koje Međunarodna agencija za atomsku energiju pruža državama članicama u cilju razvoja nacionalne infrastrukture za nuklearnu sigurnost i podrške nacionalnim razvojnim programima.

Ministar je istaknuo da je Bosna i Hercegovina nenuklearna zemlja, da ne posjeduje nuklearne elektrane ili istraživačke reaktore i da se nuklearna tehnologija koristi isključivo u mirnodopske svrhe: industriji, znanosti, i posebice medicini. Podvukao je značaj podrške IAEA Bosni i Hercegovini na polju medicine, čime su stvoreni bolji uvjeti za radiološku terapiju i razvoj nuklearne medicine i to prije svega kroz stručno osposobljavanje medicinskih stručnjaka. Od 1995. godine ukupno 215 stručnjaka iz različitih područja nuklearne znanosti i tehnologije iz BiH dobilo vrijedne prilike za specijalizaciju.

Posebno je značajnim istaknuo projekat tehničke saradnje koji je IAEA provela u BiH i koji je pomagao uspostavi radioloških centara u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Kliničkom centru Banja Luka, te u još tri bolnice u BiH.

Nakon izlaganja na navedenoj Konferenciji, ministar Crnadak se sastao sa generalnim direktorom IAEA Yukia Amanom. Predmetni susret bio je prilika da se razgovara o saradnji nadležnih institucija BiH sa Agencijom smještenom u Beču, nastavku podrške projektima Agencije, kao i rezultatima nedavne posjete direktora Amana BiH.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.