Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
24.5.2017 12:17
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u Rimu učestvovao na Sastanku ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana (WB6)

U Rimu je 24. maja 2017. godine održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, na kojem su na poziv italijanskog ministra vanjskih poslova Angelina Alfana učestvovali ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Glavne teme sastanka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana bile su priprema za predstojeći Samit zemalja zapadnog Balkana u Trstu, budućnost Berlinskog procesa i nastavak razvoja regionalnih odnosa na prostoru zapadnog Balkana.

Ministri su na sastanku zaključili da je 4. samit o zapadnom Balkanu, koji će se održati u Trstu, izuzetno važan jer će se definitivno potvrditi sigurna evropska budućnost regiona, te se očekuje konkretan napredak na polju daljeg evropskog, transportnog i energetskog povezivanja regiona.

Sljedeći sastanak ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana biće održan nakon Samita u Trstu, s ciljem što brže implementacije dogovorenih zaključaka. Domaćin sljedećeg sastanka ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana će biti ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, a planirano je da se sastanak održi u Trebinju tokom septembra ili oktobra tekuće godine.

Tokom sinoćnjeg sastanka u Rimu, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je poručio da je za Bosnu i Hercegovinu Berlinski proces veoma važan i da je to jedna od najuspješnijih i najefikasnijih regionalnih inicijativa sa aspekta pozitivnih efekata na proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

"Samo jačanjem naših ekonomija, snažnijom borbom protiv korupcije i trajnim mirom u regionu možemo zaustaviti odlazak mladih ljudi i obezbijediti sigurnu budućnost za sljedeće generacije. Sve to se obezbjeđuje nastavkom reformi i konačnim članstvom u Evropskoj uniji i zato trebamo sve kapacitete staviti u funkciju što bržeg procesa evropskih integracija", poručio je ministar vanjskih posova Bosne i Hercegovne nakon sastanka.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.