Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
24.5.2017 11:24
Potpisan Provedbeni protokol između MVP BiH i MVP Republike Srbije o realizaciji obaveza iz Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je 24. maja 2017. godine održan sastanak delegacija ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koje su predvodili ovlašteni predstavnici za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, sekretar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Adnan Hadžikapetanović i generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije Veljko Odalović.

Na sastanku je potpisan  Provedbeni protokol o realizaciji obaveza iz Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, kojim je regulisan ukupan iznos od 555.300,00 USD i način naplate obaveza nastalih po osnovu korištenja objekta ambasade bivše SFRJ u Ankari od strane Republike Srbije, za period od 1. januara 2012. godine do 31. decembra 2016. godine.

Potpisivanje Provedbenog protokola rezultat je kontinuiranih pregovora i saradnje ovlaštenih predstavnika za provedbu Aneksa B i ministarstava vanjskih poslova dviju država, koji su vođeni u skladu sa principom dogovornog rješavanja, a u cilju unapređenja bilateralne saradnje i nastavka procesa provedbe Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ.

Također, potpisivanjem Protokola za Bosnu i Hercegovinu je riješeno vrlo značajno pitanje naplate dugovanja, a što je i u skladu sa Rezolucijom sa 14. sastanka Zajedničkog komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, prema kojoj države sukcesori imaju obavezu plaćanja zakupa počev od 1. januara 2012. godine, ukoliko koriste imovinu koja je pripala drugoj državi.

Bosna i Hercegovina će nastaviti aktivno učešće u radu Zajedničkog komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, a u cilju implementacije Sporazuma o pitanjima sukcesije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.