Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
22.5.2017 10:52
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u New Yorku učestvovao na ECOSOC Forumu o finansiranju razvoja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak govorio je 22. maja 2017. godine u uvodnom dijelu Foruma Ekonomskog i socijalnog vijeća o finansiranju razvoja, koji se održava u New Yorku.

Ministar Crnadak je izrazio uvjerenje da će ovaj skup doprinijeti predstojećem političkom forumu o održivom razvoju na visokom nivou i naglasio da je Agenda 2030 jedinstveni instrument za jačanje ekonomskog rasta i zaštitu ljudskih prava na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou.

Ministar Crnadak je u svom obraćanju istakao da će Bosna i Hercegovina pokušati da reforme koje provodi na putu evropskih integracija istovremeno stavi u funkciju ispunjenja ciljeva Agende 2030.

„Kod zemalja u razvoju, gdje postizanje napretka zahtijeva podršku i pomoć međunarodnih aktera, potrebno je pružiti potporu politikama i programima za privlačenje investicija u održivi razvoj i osigurati pristup finansijama. Međunarodne razvojne banke moraju blisko sarađivati s vladama i vlastima prilikom pripreme projekata koje bi vlasti bile spremne sufinansirati iz budžetskih sredstava. Također je potrebno razmotriti mogućnost privatnog i javnog partnerstva, kao i sarađivati na mobilizaciji privatnog kapitala za specijalne projekte i sve to na transparentan i odgovoran način“, naglasio je ministar Crnadak.

Ministar je također istakao opredjeljenje Bosne i Hercegovine za jačanje saradnje sa Ujedinjenim narodima, posebno na polju financiranja održivog razvoja koje je jedno od pitanja oko kojeg postoji konsenzus u Bosni i Hercegovini i na kome rade institucije na nivou Bosne i Hercegovine, kao i vlade Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Na marginama Foruma, ministar je imao kratke susrete sa predsjednikom Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) Frederick Musiiwa Makamure Shavom i evropskim komesarom za međunarodnu saradnju i razvoj Nevenom Mimicom.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.