Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
6.4.2021 13:18
Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan posjetio japansku prefekturu Ishikawa

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan boravio je 5. i 6. aprila 2021. godine u službenoj posjeti japanskoj prefekturi Ishikawa, koja broji skoro 1,2 miliona stanovnika.

Ambasadora Berjana je u sjedištu prefekture primio vice-guverner Nakanishi Yoshiaki koji je tokom razgovora predstavio prefekturu, prije svega njene ekonomske, turističke i poljoprivredne potencijale. Istaknuo je važnost posjete bh ambasadora s obzirom da vlada prefekture kao i njeni stanovnici ne znaju mnogo o BiH.

Ambasador Berjan se zahvalio na prijateljskom dočeku i istaknuo odlične odnose BiH i Japana te želju za daljim produbljivanjem tih odnosa kroz uspostavljanje dubljih veza između gradova/općina i regija obje zemlje kroz specifične sporazume o saradnji. Sagovornici su se složili da je potrebno, po okončanju pandemije COVID-19, afirmisati razmjenu turista, posebno uzimajući u obzir prirodne ljepote, turističke potencijale ali i UNESCO svjetsku baštinu u BiH čime su Japanci posebno oduševljeni.

Ambasador Berjan se gradu Kanazawa sastao sa gradonačelnikom Yukiyoshi Yamanom sa kojim je razgovarao o važnosti povezivanja lokalnih zajednica, i mogućnostima razmjene studenata s obzirom da u gradu egzistira nekoliko javnih i privatnih univerziteta, ali i omladine putem projekata, prvenstveno kulturnog karaktera.

Na Univerzitetu Kanazawa, trećem najstarijem univerzitetu u Japanu, koji spada u prvih 1000 univerziteta u svijetu, ambasador Berjan se sastao sa rektorom Koetsu Yamazakijem  i prorektorom za međunarodnu saradnju Sigeo Tanakom. Razgovarano o mogućnostima saradnje između Univerziteta Kanazawa i univerziteta iz BiH, prvenstveno u oblasti medicine ali i o spremnosti Univerziteta Kanazawa da podrži aktivnosti vezane za promociju japanskog jezika, historije i kulture u BiH.

Tijekom boravka u prefekturi Ishikawa ambasador Berjan je prisustvovao i tradicionalnoj proslavi proljeća u organizaciji APA hotel grupacije, te dao intervjue za dva japanska dnevna lista.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.