Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
18.2.2021 14:05
Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan sastao se sa državnim ministrom vanjskih poslova i ambasadorom Japana za Zapadni Balkan

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan sastao se 18. februara 2021. godine u Ministarstvu vanjskih poslova Japana sa državnim ministrom vanjskih poslova Utoom Takashijem i ambasadorom Japana za Zapadni Balkan Kunihikom Kawazuom.

Tom prilikom, ministar Takashi i ambasador Berjan razmijenili su kopije pisama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i premijera Japana Yoshihide Suge, kao i kopije pisama ministara vanjskih poslova BiH i Japana u čast obilјežavanja 25. godišnjice uspostavlјanja diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Ministar Takashi je iskazao zadovolјstvo saradnjom dvije zemlјe i naglasio važnost dalјeg angažovanja obje strane na osnaživanju međusobnih odnosa. Podsjetio je na podršku Japana kroz realizaciju brojnih projekata u BiH, aktivan angažman u rekonstrukciji zemlјe, posebno u obnovi školskih i zdravstvenih ustanova, ali i implementaciji brojnih drugih projekata prethodnih godina koji su imali za cilј pobolјšati uslove života i rada u BiH.

Ambasador Berjan je istakao odlične bilateralne i prijatelјske odnose, te naglasio posvećenost Bosne i Hercegovine dalјem unapređivanju tih odnosa. Zahvalio je sagovornicima za nesebičnu podršku i pomoć Vlade i građana Japana tokom prethodnih 25 godina, te istakao da je Japan jedan od najvećih pojedinačnih donatora u BiH. Ambasador je posebno apostrofirao značaj „Inicijative za Zapadni Balkan“ koju je pokrenuo bivši premijer Japana  Shinzo Abe početkom 2018. godine, označivši inicijativu kao veliku šansu za BiH i cijeli region, posebno u oblasti ekonomije.

Nezaobilazna tema razgovora bila je i situacija u svijetu izazvana pandemijom COVID-19, sa posebnim fokusom na situaciju u BiH i Japanu. Ambasador Berjan je iskoristio priliku da još jednom zahvali Vladi Japana na vrijednoj donaciji određenih količina lijeka Avigan sredinom prošle godine, a ministar Takashi je obećao da će se podrška Japana za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv COVID-19 nastaviti i u narednom periodu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.