Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
4.7.2019 10:57
Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji Milorad Živković u nastupnoj posjeti kod ministra vanjskih poslova Slovenije Mire Cerara

 

Ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji Milorada Živkovića u nastupnu posjetu, 3. jula 2019. godine primio je ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Miro Cerar.

Ambasador Živković se zahvalio na prijemu te upoznao ministra Cerara sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH. Zahvalio se na kontinuiranoj podršci Republike Slovenije u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine te naglasio da će Bosna i Hercegovina nastaviti s neophodnim aktivnostima i ispunjavanjem obaveza u tom procesu.

Ministar Cerar izrazio je dobrodošlicu ambasadoru Živkoviću istaknuvši da dvije zemlje tradicionalno imaju prijateljske odnose te da je Republika Slovenija spremna jačati te odnose kroz ekonomsku, kulturnu, obrazovnu i svaku drugu saradnju s Bosnom i Hercegovinom. Naglasio je da Bosna i Hercegovina u Sloveniji ima iskrenog prijatelja i da Slovenija snažno podržava evropski i evroatlantski put Bosne i Hercegovine i cijelog regiona zapadnog Balkana. Republika Slovenija će istrajati u tome da cijeli region postane dio velike evropske familije.

Ministar se zanimao za problem migranata u našoj zemlji. Istaknuo je da Slovenija i Bosna i Hercegovina trebaju blisko sarađivati po pitanju migracija i u tom smislu Slovenija je spremna pružiti svaku vrstu pomoći.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja u vezi šestog samita WB u okviru Berlinskog procesa u Poznanu 4. i 5. jula, te samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) 8. i 9. jula 2019. godine.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.