Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
30.10.2018 16:20
U Skoplju održana osnivačka skupština Makedonsko-bosanskohercegovačkog poslovnog kluba, čije je osnivanje inicijativa Ambasada Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji

Osnivačka skupština Makedonsko-bosanskohercegovačkog poslovnog kluba, čije je osnivanje  inicijativa Ambasade Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji, održana je 30. oktobra 2018. godine u Skoplju.

Osnivačkoj skupštini Udruženja „Makedonsko-bosanskohercegovačkog poslovni klub“ prisustvovala je ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Makedoniji Lepa Babić, kao i počasna konzulica BiH u Republici Makedoniji sa sjedištem u Bitoli Biljana Damjanovska Jančevska.

Na održanoj osnivačkoj skupštini je izabran predsjednik Poslovnog kluba, generalni direktor Vinarije Tikveš Radoš Vukučević, kao i predsjednici i članovi Upravnog i Nazdornog odbora i usvojeni osnivački akt, status i program rada.

Ambasadorica Babić je tokom obraćanja prisutnima izrazila zadovoljstvo jer je inicijativa Ambasade BiH u Skoplju realizirana održavanjem osnivačke skupštine Poslovnog kluba čiji su osnivači ugledne bosanskohercegovačke i makedonske kompanije i pojedinci. Ocijenila je da odgovornost za unapređenje ekonomske saradnje dvije zemlje nije samo na institucijama dvije zemlje već i na samim privrednicima, te da je s toga i značajno osnivanje Poslovnog kluba putem kojeg će privrednici imati priliku da razmatraju prijedloge i predlažu inicijative za unapređenje ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Makedonije, ali i da bude platforma za međusobno povezivanje privrednika. U tom pogledu naglasila je da bi jedna od aktivnosti Poslovnog kluba mogao biti dodatan angažman na realizaciji inicijative za uvođenje direktne avionske linije između Sarajeva i Skoplja.

Ambasadorica Babić je čestitala generalnom direktoru Vinarije Tikveš na imenovanju za predsjednika Poslovnog kluba, te iskoristila priliku da izrazi zahvalnost predsjedniku Uprave i Vinariji Tikveš uopće na pruženoj svesrdnoj pomoći u osnivanju udruženja, te kompanijama koje su prepoznale potencijala Poslovnog kluba i učestvovale u njegovom osnivanju.

Predsjednik Poslovnog kluba Radoš Vukičević je u obrazloženju usvojenog  programa rada predložio da do kraja prvog kvartala naredne godine bude organiziran B2B susret privrednika iz Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije.

Osnivačkoj skupštini Poslovnog kluba prisustvovali su predstavnici kompanija osnivača: Hering dd za projektiranje i graditeljstvo Široki Brijeg, Actiff Skopje, kao zastupnik Violeta Grude, Vinarija Tikveš, Alkaloid AD Skoplje, Građevinski instititut Makedonija AD Skoplje, Energy Delivery Solutions – EDS Skoplje, te gospodin Robert Jakimovski.

Nakon osnivačke skupštine uslijedit će registriranje Udruženja „Makedonsko-bosanskohercegovačkog poslovni klub“. Udruženje će biti otvoreno za prijem novih članova, pravnih i fizičkih lica zainteresiranih da daju svoj doprinos unapređenju ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.