Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
10.8.2018 12:57
Ambasador BiH u Japanu Borislav Marić na obilježavanju 73. godišnjice atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Borislav Marić je na poziv gradonačelnika Hirošime i Nagasakija od 5. do 9. augusta 2018. godine učestvovao na ceremonijama obilježavanja 73. godišnjice atomskog bombardiranja ovih gradova. Ambasador Marić je u ime BiH položio vijence na spomen obilježja.

Na ceremonijama su također učestvovali i putem obraćanja izrazili tugu i žal za izgubljenih preko 210.000 života, premijer Japana Shinzo Abe, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, predstavnici porodica poginulih, i pojedini preživjeli u ovoj velikoj tragediji Japana.

Ambasador Marić je tokom prijema za diplomatski kor zahvalio gradonačelniku Hirošime Kazumi Matsuiju na pozivu za učešće na komemoraciji i obavijestio ga da je i grad Prijedor pristupio udruženju „Gradonačelnici mira“, koje broji 7.417 gradova mira u svijetu, s ciljem promovisanja mira i zabrane upotrebe nuklearnog oružja, te da u ovom udruženju sada egzistira 11 gradova iz BiH, Sarajevo, Banjaluka, Prijedor, Banovići, Zenica, Pale, Srebrenica, Srebrenik, Vitez, Velika Kladuša i Tešanj.

U razgovoru sa gradonačelnikom Nagasakija Tomihisa Taueom ambasador Marić je prenio suosjećanje svih naroda BiH sa bolima Japana, posebno sa preživjelima i sa njihovim porodicama, sa kojima se ambasador Marić posebno sastao i razgovarao. Gradonačelnik Taue se zahvalio ambasadoru BiH na dolasku i učešću svake godine na ovim komemorativnim događajima, što grad Nagasaki posebno cijeni i uvažava.

Ambasador Marić je kratko razgovarao i sa generalnim sekretarom UN-a Antonijom Guterešom, s kojim je razmijenio mišljenje o ovom tragičnom događaju, te izrazio zahvalnost  UN-u za podršku i razumijevanje situacije u BiH i podršku njenom putu ka evropskim integracijama.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.