Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
5.12.2017 12:26
Ambasadorica Lucija Ljubić sudjelovala na ministarskoj konferenciji Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP)

Stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi ambasadorica Lucija Ljubić u svojstvu stalne predstavnice pri Programu Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) predstavlja Bosnu i Hercegovinu na ministarskoj konferenciji koja se, u okviru 3. zasjedanja Generalne skupštine UNEP, pod nazivom “Towards a Pollution-Free Planet”, održava od 4. do 6. decembra 2017. godine u Nairobiju, Kenija.

Ministarskoj konferenciji u Nairobiju prethodili su sastanci Komiteta stalnih predstavnika (29.11. – 01.12.2017. godine) pri UNEP.

U obraćanju Skupštini UNEP u ime Bosne i Hercegovine, 4. decembra 2017. godine, ambasadorica Ljubić je podržala usvajanje Ministarske deklaracije, potvrdivši opredijeljenost Bosne i Hercegovine da, zajedno sa drugim državama, nastavi raditi na iznalaženju efikasnijih načina za suzbijanje svih vrsta zagađenosti.

Ambasadorica Ljubić je posebno naglasila značaj UN 2030 Agende za održivi razvoj i Pariškog sporazuma, čime su države članice UN odlučile održivi razvoj staviti u fokus zajedničkih interesa, te u tom kontekstu zaštititi i obnoviti prirodne resurse. Također je istakla značaj Konferencije o kvaliteti zraka koja je održana u Sarajevu, u oktobru 2017. godine, pod pokroviteljstvom Inicijative Ujedinjenih nacija za kvalitetu zraka (UN AIR), kao izraz mobiliziranja relevantnih državnih institucija BiH u vezi sa kvalitetom zraka i njegovim utjecajem u Bosni i Hercegovini. Kao primjer pozitivnih iskustava u rješavanju problema zagađenosti u BiH, ambasadorica Ljubić je također navela instaliranje mjernih stanica za praćenje kvaliteta zraka u okviru projekta Globalnog okolišnog okvira (Global Environment Facility) kojeg UN Environment implementira u Bosni i Hercegovini. Ambasadorica je istaknula da nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, Bosna i Hercegovina, u skladu s državnim propisima i EU standardima, prati promjenu klime i kvalitete zraka. U potvrdu opredijeljenosti Bosne i Hercegovine u borbi protiv zagađenosti, ambasadorica Ljubić je naglasila značaj unapređenja razmjene iskustava unutar regiona i šire, kao i ovladavanja novim tehnologijama, metodama i posebno inovativnim i jeftinim odgovorima na zagađenost.

Ambasadorica Ljubić ukazala je i ovom prilikom na potrebu Bosne i Hercegovine za daljom podrškom UNEP i drugih relevantnih međunarodnih tijela u rješavanju problema zagađenosti i ponovila predanost Bosne i Hercegovine u sprečavanju, ublažavanju i upravljanju zagađenjem u svim njegovim oblicima.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.