Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
30.11.2017 16:36
Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević uručio akreditivna pisma kralju Haraldu V

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević uručio je 30. novembra 2017. godine akreditivna pisma norveškom kralju Haraldu V, čime je zvanično preuzeo dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Bosne i Hercegovine u Norveškoj.

Ambasador Makarević je iskazao zahvalnost za podršku i pomoć koju je Norveška kontinuirano pružala i pruža Bosni i Hercegovini i njenim građanima kroz različite humanitarne projekte poput deminiranja te projekte podrške sudstvu, rekonstrukcije, izgradnju tehnoloških centara te svu dosadašnju pomoć obnovi BiH.

U razgovoru sa kraljem Haraldom V, ambasador Makarević je izložio aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini i prenio želje za daljnje intenziviranje saradnje u svim oblastima, a posebno na ekonomskom planu. Ambasador Makarević je izrazio spremnost da punu pažnju posveti animiranju norveških investitora za intenzivnija ulaganja u privredu BiH.

U srdačnom razgovoru sa ambasadorom Makarevićem kralj Harald V je rekao kako su se Bosanci i Hercegovci pokazali kao uzorni građani u Norveškoj, veoma obrazovani i radini. Kralj je naglasio da će Norveška ostati iskren prijatelj BiH, te da je Norveška i dalje spremna pružati podršku BiH kroz razne programe. Naglasio da je dosadašnji obim robne razmjene dviju zemalja na niskom nivou, te da je to oblast u kojoj ima prostora za intenzivniju saradnju. Tokom izuzetno prijatnog razgovora kralj Harald V se prisjetio i svog boravka u Sarajevu, za vrijeme Olimpijskih igara 1984. godine.

Ambasador Makarević je u ime Predsjedništva BiH pozvao kralja Haralda V da u narednom periodu posjeti BiH.

15.8.2012
23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.