Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
8.11.2017 12:06
U Misiji BiH pri Evropskoj uniji u Briselu održan brifing za diplomate zemalja članica Evropske unije

U prostorijama Misije BiH pri Evropskoj uniji u Briselu, 8. novembra 2017. godine održan je brifing za diplomate zemalja članica Evropske unije, članove Radne grupe Vijeća EU za zapadnih Balkan (COWEB) o vladavini prava i situaciji u pravosuđu u Bosni i Hercegovini.

Na brifingu su govorili sekretar Ministarstva pravde BiH Željko Bogut i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija, a moderator je bila šefica Misije BiH pri Evropskoj uniji u Briselu ambasadorica Lidija Topić.

Na početku brifinga sekretar Bogut je predstavio aktivnosti Ministarstva pravde u oblasti reforme pravosuđa i vladavine prava. Naglasio je da je ministarstvo u navedene procese uključeno kroz tri oblasti: mehanizam koordinacije u procesu evropskih integracija, reformsku agendu i strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH. Također je dodao da je Ministarstvo izvršilo sve obaveze iz nadležnosti kada je riječ o pripremi odgovora na Upitnik Evropske komisije i uspješno implementiralo aktivnosti predviđene reformskom agendom.

Predsjednik VSTV Tegeltija je predstavio nadležnosti i aktivnosti Vijeća, prvenstveno u oblasti implementacije preporuka „Peer review“ misija Evropske komisije. Također je dodao da je VSTV ispunio sve obaveze iz svoje nadležnosti kada je riječ o odgovorima na Upitnik EK. Naglasio je da u okviru procesa usklađivanja sa evropskim standardima VSTV koristi tri mehanizma: strukturalni dijalog o reformi pravosuđa, TAIEX seminare i „peer reviews“ preporuke.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila je razmjena mišljenja sa članovima COWEB-a koji su pozdravili ostvarene rezultate, aktivnosti u oblasti pripreme odgovora na Upitnik EK, kao i nastavak aktivnosti u oblasti reforme pravosuđa.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.