Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
11.10.2017 11:45
Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi ambasador Lucija Ljubić uručila Instrument o ratifikaciji Međunarodne konvencije za zaštitu novih biljnih sorti

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi ambasador Lucija Ljubić uručila je 10. oktobra, 2017. godine Instrument o ratifikaciji Međunarodne konvencije za zaštitu novih biljnih sorti (UPOV konvencije). Ambasador Ljubić je Instrument o ratifikaciji predala generalnom direktoru Svjetske organizacije za zaštitu intelektualne sredine (WIPO) Francisu Gurryiju,  koji ujedno obavlja i funkciju generalnog sekretara Međunarodne unije za zaštitu novih biljnih sorti (UPOV).

Svečanom predajom uručenja Instrumenta o ratifikaciji u sjedištu WIPO u Ženevi okončan  je desetogodišnji proces pristupanja Konvenciji, što je bila poslednja multilateralna obaveza BiH u Legislativnom akcionom planu za pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Deponovanjem Instrumenta o ratifikaciji, Bosna i Hercegovina je postala 75. država članica UPOV konvencije.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.