Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
28.7.2017 16:01
Ambasadorica BiH u Izraelu Jelena Rajaković održala predavanje na Institutu Yad Vashem u Jerusalemu

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Državi Izrael Jelena Rajaković obratila se 28. jula 2017. godine u Institutu Yad Vashem u Jerusalemu, predstavnicima obrazovnih institucija i institucija vlasti iz BiH koji učestvuju na Seminaru o pedagoškom pristupu izučavanju holokausta.

U svom obraćanju ambasadorica je navela da prisutni imaju čast što se danas nalaze ovdje i što su dio projekta koji obuhvata rad sa profesorima širom svijeta, kojima se na ovaj način prenose iskustva o izučavanju holokausta. Ambasadorica je izrazila očekivanje da će polaznici obuke steći šire razumijevanje onoga što se dogodilo u tom periodu, te usvojiti pedagoške smjernice i metode za obrazovanje o toj teškoj temi.

Ona je navela da se Bosna i Hercegovina sa velikim pijetetom odnosi prema holokaustu kao jedinstvenom primjeru u novijoj historiji čovječanstva koji govori o sistematskoj i planskoj namjeri da se uništi čitav jedan narod, naglasivši da je ona ambasador zemlje u kojoj su Jevreji vjekovima živjeli i ostavili značajan trag u njoj.

Govoreći o fenomenu “izbora bez izbora” sa kojim su pojedinci bili suočeni tokom drugog svjetskog rata, ona je navela da su izučavanje i analiza uzroka koji su doveli do toga, put da se spozna i način na koji su lјudi živjeli prije, tokom i poslije holokausta.

Ambasadorica je pozdravila ovaj vid institucionalne saradnje između dvije zemlje uz i prijedloge i zaključak kako da se ta saradnja produbi u narednom periodu.

Cilj seminara je da se omogući usavršavanje pedagoškog pristupa profesora u izučavanju holokausta, kao i primjeni na izučavanje historije na našem području.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.