Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
18.5.2017 13:52
Ambasador BiH u Republici Italiji Josip Gelo predao akreditivna pisma predsjedniku Republike Italije Sergiu Mattarelli

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Josip Gelo predao je 18. maja 2017. godine u palači Quirinale akreditivna pisma predsjedniku Republike Italije Sergiu Mattarelli.

Prenoseći pozdrave od članova Predsjedništva BiH zahvalio se Republici Italiji na pomoći i potpori koju je Republika Italija pružala i pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu prema Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama, istaknuvši kako je ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju njen strateški cilj i prioritet u vanjskoj politici. Između ostalog, naglasio je, da sama perspektiva biti dio Evropske unije, biti njen član, ima pokretačku snagu za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i socijale promjene, koje se događaju u Bosni i Hercegovini. Osvrćući se na dosadašnju vrlo dobru saradnju na bilateralnom i multilateralnom planu i na uzajamnu podršku između naše dvije zemlje, zatražio je potporu  Republike Italije u procesu stjecanja statusa kandidata za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Predsjednik Mattarella, izrazivši dobrodošlicu ambasadoru, osvrnuo se na vrlo dobre i aktivne odnose koji postoje između naše dvije zemlje i između ostalog rekao kako Republika Italija u Bosni i Hercegovini vidi prijateljsku zemlju s kojom želi održavati i jačati prijateljske odnose. Izrazio je spremnost da Republika Italija i nadalje bude podrška Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji i euroatlantskim integracijama spomenuvši kako je i sam prošle godine bio u posjeti našoj zemlji. Nakon srdačnog razgovora predsjednik Mattarella poželio je ambasadoru uspjeh u radu i naglasio da je otvoren za sve oblike saradnje od zajedničkog interesa za dvije zemlje.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.