Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
9.2.2021 20:21
Ambasadorica BiH u Republici Srbiji Aida Smajić sastala se sa ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Nikolom Selakovićem

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aida Smajić sastala se 9. februara 2021. godine sa ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Nikolom Selakovićem. Prilikom susreta razgovarano je o brojnim temama iz bilateralnih odnosa dvije susjedne zemlje, sa posebnim akcentom na ekonomsku saradnju. Sagovornici su se osvrnuli na aktuelnu situaciju u borbi protiv pandemije Covid-19, načine na koje se dvije zemlje bore sa pandemijom sa ciljem zaštite stanovništva uz brojne epidemiološke i druge mjere koje donose krizni štabovi i zvanični organi zemalja.

Ambasadorica Smajić je izrazila očekivanja da će nakon uspješne borbe sa korona virusom, bilateralna saradnja dvije zemlje biti intenzivirana, posebno akcentirajući rješavanje brojnih otvorenih pitanja koja duži niz godina čekaju rješavanje. Takođe, naglasila je jasnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine ka EU integracijama o čemu postoji visoka politička saglasnost u Bosni i Hercegovini.

Ministar Selaković je ponovio da je i opredijeljenost Srbije put ka EU, akcentirao podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i regionalnoj saradnji dvije zemlje u okviru brojnih regionalnih, multilateralnih inicijativa i organizacija. Izrazio je očekivanja da bi u narednom periodu bilo značajno i održavanje zajedničkih sjednica Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH. Ministar Selaković je iskazao zahvalnost Bosni i Hercegovini na timu ljekara koje je naša zemlja, tokom kritičnih dana pandemije, uputila u Novi Pazar kako bi se pomoglo tamošnjem stanovništvu u teškoj borbi protiv korona virusa.

Ambasadorica Smajić je u daljem razgovoru sa ministrom Selakovićem zatražila odgovor na inicijativu Bosne i Hercegovine o pokretanju procedure za otvaranjem Generalnog konzulata sa sjedištem u Novom Pazaru. Nakon što je Predsjedništvo BiH donijelo Odluku o pokretanju procedure, Ambasada BiH u Beogradu je uputila note prema zvaničnim organima.

Na kraju razgovora ambasadorica Smajić je iskoristila priliku da ministra Selakovića obavijesti (s obzirom da je ranije obavljao funkciju ministra pravde), o sudskim procesima koji se vode pred Višim sudom u Beogradu protiv državljana Bosne i Hercegovine za navodne ratne zločine, te ukratko informišući o samom toku procesa ministru prezentirala probleme sa kojima se susreće odbrana optuženih. Ambasadorica Smajić je naglasila da je za pravedno, pravično i fer suđenje neophodno nezavisno postupanje sudstva i omogućavanje (kako svjedocima optužbe tako i svjedocima odbrane), svjedočenje pod istim uslovima u skladu sa odredbom člana 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Sastanak je završen uz obostranu saglasnost da su bilateralni odnosi dvije susjedne zemlje dobri, da postoji mnogo prostora za njihovo unapređenje i da će dvije zemlje nastaviti razvijati bilateralnu saradnju u interesu svih građana i u interesu napretka i prosperiteta zemalja.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.