Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
19.1.2021 12:51
Stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku ambasador Sven Alkalaj učestvovao u tematskoj raspravi o zaštiti religijskih objekata od terorističkih aktivnosti

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku ambasador Sven Alkalaj učestvovao je 19. januara 2021. godine u tematskoj raspravi o zaštiti religijskih objekata od terorističkih aktivnosti. Rasprava je održana u sklopu prezentacije “Globalnog programa UN za suzbijanje terorističkih prijetnji prema ranjivim ciljevima” u organizaciji Ureda Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma (UNOCT).

U svom izlaganju ambasador Alkalaj naglasio je neophodnost pojačanja saradnje svih zemalja i agencija za provođenje zakona u prevenciji, kontroli kretanja i borbi protiv svih oblika ekstremizma i terorizma, sa posebnim akcentom na zaštitu religijskih objekata. U tom kontekstu spomenuo je specifičnosti Bosne i Hercegovine, kao multietničke i multikonfesionalne zemlje.

Ambasador Alkalaj je istakao da su vlasti BiH, u saradnji sa američkim vlastima, izvršili repatrijaciju jednog broja državljana BiH sa ratišta u Siriji, te naglasio da su u proteklom periodu okončana 22 slučaja sa 40 optuženih osoba za učešće u aktivnostima povezanim sa terorizmom.

Na kraju, ambasador Alkalaj je iskazao spremnost BiH u provođenju deklaracija Ujedinjenih nacija, te pozvao i druge zemlje da dosljedno provode preuzete obaveze.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.