Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
18.1.2021 16:10
Ambasador BiH u Jordanu Mato Zeko prisustvovao sastanku sa latinskim jerusalemskim patrijarhom Pierbattistom Pizzaballom

Ambasador Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Mato Zeko prisustvovao je 18. januara 2021. godine radnom sastanku sa latinskim jerusalemskim patrijarhom Pierbattistom Pizzaballom, kojeg je na tu službu 26. oktobra 2020. godine imenovao papa Franjo.

Tom prilikom ambasador Zeko izvijestio je učesnike sastanka o aktuelnoj situaciji u BiH i nastojanju naše zemlje da ispuni sve zahtjeve EU s ciljem dobivanja kandidatskog  statusa za članstvo.      

Latinski jerusalemski patrijarh upoznao je prisutne sa stanjem u Palestini i Izraelu, s posebnim osvrtom na Jerusalem. Razmatrano je i stanje u Palestini, pogotovo u svijetlu predstojećih, najavljenih izbora te mogući naredni koraci koji su neophodni u pravcu nastavka mirovnog procesa. Bilo je riječi i o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Izraela kao i budućim koracima u stvaranju mira na Bliskom istoku. Razgovaralo se i o mogućoj pomoći velikom broju izbjeglica iz Palestine, Sirije i Iraka, koji su smješteni na području Jordana.

Jerusalemski patrijarh Pizzaballa je tokom sastanka, kojem su prisustvovali ambasadori i predstavnici međunarodnih organizacija u Jordanu, naglasak dao i izuzetno dobrim odnosima između kršćana i muslimana, osobito na prostorima Palestine i Jordana, te upoznao prisutne o saradnji vjerskih zajednica na najvišem nivou.
 
Latinska jerusalemska patrijarhija obuhvata Izrael, Palestinu, Jordan i Cipar. 

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.