Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
14.1.2021 14:11
Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Kemal Kozarić u posjeti kompaniji Adriatic Group iz Beča

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Kemal Kozarić posjetio je 14. januara 2021. godine kompaniju Adriatic Group iz Beča i razgovarao s direktorom Amirom Bekićem.

Ambasador Kozarić je istakao da je ova kompanija koja je u vlasništvu bosanskohercegovačkih državljana pravi privredni ambasador naše zemlje, te da je uspjela i pored problema s pandemijom koronavirusa tokom 2020. godine, održati kontinuitet plasmana bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda na zahtjevna tržišta Evropske unije. Naglasio je da je Adriatic Group važan partner našoj privredi i izrazio nadu da će se ovakva vrsta povezanosti sa bosanskohercegovačkim proizvođačima hrane u budućnosti intenzivirati.

Direktor Amir Bekić je naglasio da i pored svih poteškoća, bosanskohercegovačke firme nastoje održati kontinuitet kooperantske mreže koju čini gotovo 1.200 poljoprivrednih proizvođača, te je izrazio nadu daće i nadležna ministarstva u Bosni i Hercegovini prepoznati značaj poslovanja kompanije i svojim savjesnim radom i odlukama pomoći i podržati misiju kompanije.

Kompanija Adriatic Group već dvije decenije uspješno posluje na evropskim tržištima kao i u Bosni i Hercegovini i najveći je distributer hrane iz Bosne i Hercegovine. U sklopu Adriatic Group se nalazi 12 kompanija od kojih sedam posluje u zemljama Evropske unije.
Putem distribucije, kroz navedene kompanije, proizvodi Klasa, Vispaka, Poljorada, Nature i Solane Tuzla dolaze na tržište 14 zemalja zapadne Evrope, a u protekloj godini je ostvaren  rast prodaje hrane iz Bosne i Hercegovine na svim evropskim tržištima što je od velike pomoći domaćim kompanijama koje sarađuju sa ovim distributerom.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.