Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
3.12.2020 12:46
Ambasador BiH za Republiku Keniju Sidik Spahić sastao se sa ministricom vanjskih poslova Kenije Rejčele Omamo

Ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Keniju sa sjedištem u Kairu Sidik Spahić sastao se 03. decembra 2020. godine sa ministricom vanjskih poslova Kenije Rejčele Omamo. Ministrica Omamo čestitala je ambasadoru Spahiću predaju akreditiva predsjedniku Republike Kenije i prenijela njegove pozdrave članovima Predsjedništva i ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Ambasador Spahić je ministrici Omamo čestitao na izboru Kenije za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN za period 2021/2022, čiju kandidaturu je podržala Bosna i Hercegovina. Zahvalio se na davanju saglasnosti nadležnih organa Kenije za prihvatanje počasnog konzula BiH u Keniji i izrazio nadu da će Počasni konzulat BiH u Nairobiju biti uskoro otvoren.

U nastavku razgovora, ambasador Spahić je zatražio pomoć ministrice Omamo u procesu uknjižbe objekta u Nairobiju koji je BiH dobila u postupku sukcesije imovine bivše SFRJ. U tom pogledu, ministrica je obećala pomoć i odredila svog saradnika koji će pratiti ovaj postupak.

Također, ambasador Spahić je zamolio za pomoć Ministarstva vanjskih poslova u brisanju Bosne i Hercegovine sa liste država čiji su građani po dolasku u Keniju obavezni ići u karantin. Molbu je argumentirao činjenicom da su susjedne zemlje izuzete od ove restrikcije a da Bosna i Hercegovina sa tim zemljama ima dogovoren ulazak bez PCR testa.
Ministrica Rejčele Omamo je obećala da će o zahtjevu ambasadora Spahića biti obaviješteno Ministarstvo zdravlja Kenije.

Na kraju razgovora, ministrica Omamo iskazala je interes za uspostavljanje saradnje dviju država na području nauke i tehnike.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.