Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
20.10.2020 10:55
Ambasador BiH u Republici Indiji Muhamed Čengić učestvovao na webinaru povodom 75. godišnjice osnivanja UN-a

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić učestvovao je 20. oktobra 2020. godine na videokonferenciji povodom obilježavanja 75. godina od osnivanja Ujedinjenih nacija. Webinar je održan u organizaciji Indijskog savjeta za odnose sa UN - ICUNR i Indijskog savjeta za ljudska prava - ICHR pod nazivom „Shaping Peace Together”.

Predsjedavajuća ICHR Aruna Oswalmi i generalni sekretar ICHR i ICUNR Lion K L Malhotra u uvodnoj riječi su istakli temeljne i univerzalne vrijednosti na kojima počiva Povelja UN kao i ulogu Ujedinjenih nacija u doprinosu miru, stabilnosti i razvoju u svijetu. Naglasili su značaj međunarodne saradnje i solidarnosti u suočavanju sa aktuelnim globalnim izazovima, poput pandemije koronavirusa, izazovima klimatskih promjena, siromaštva i provođenje Agende za održivi razvoj 2030.

Jedan od panelista webinara bio je i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić koji je govorio o značaju i ulozi Ujedinjenih nacija, ali i o potrebi razvoja i reforme UN, kako bi se moglo odgovoriti globalnim izazovima 21. vijeka.

Ambasador Čengić je istakao potrebu međunarodne saradnje i zajedničkih akcija u rješavanju problema rastuće nejednakosti, siromaštva, gladi, oružanih sukoba, nesigurnosti, klimatskih promjena i pandemije. Podsjetio je i na izjavu bivšeg generalnog sekretara UN Kofi Anana iz 1999. godine, kada je pred godišnjicu osnivanja UN u Sarajevu podsjetio na neuspjeh UN u sprečavanju genocida u Srebrenici kao zaštićenoj zoni. „Neuspjeh u sprečavanju genocida u Srebrenici će zauvijek ostati tamna mrlja u istoriji UN-a“, rekao je Kofi Anan.
Citirajući ovu izjavu ambasador je naglasio je da će UN morati da koriste i ovakve neuspjehe u pronalaženju efikasnijih mehanizama kako bi se spriječili oružani sukobi i devastirajući efekti ratova. Ukazao je na potrebu suočavanja sa greškama iz prošlosti, ali i važnu ulogu UN u izgradnji pravednijeg i humanijeg svijeta, zaštite ljudskog dostojanstva, pravde i vladavine prava.
Na kraju izlaganja citirao je izjavu prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je između opcija uspostavljanja nepravednog mira i nastavka rata, izabrao opciju mira.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.