Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
11.8.2020 15:12
Webinar o bilateralnoj ekonomskoj saradnji i jačanju kulturnih veza između BiH i Indije

Ambasada Bosne i Hercegovine u New Delhiju je 11. avgusta 2020. godine u saradnji sa ICMEI (International Chamber of Media & Entertaiment Industry) organizovala webinar u sklopu Indo Bosnia Film and Cultural Foruma.
 
Webinaru o bilateralnim trgovinskim i kulturnim vezama između Bosne i Hercegovine i Republike Indije učestvovali su ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić, predsjednik ICMEI i Marwah studija profesor Sandeep Marwah, filmski režiser Faruk Lončarević, počasni konzuli BiH iz Kolkate i Mumbaija, te 15 osoba iz filmske umjetnosti Indije.

Webinar je otvorio profesor Marwah i izrazio zahvalnost učesnicima podsjećajući da je u martu 2019. godine organizovan trodnevni workshop u prostorijama prvog univerziteta filmske umjetnosti u Noidi, gdje su po prvi put predstavljena filmska ostvarenja režisera iz Bosne i Hercegovine, Aide Begić i Faruka Lončarevića. Istakao je da i u vremenu pandemije komunikacija i kulturna saradnja imaju važnu ulogu u razvijanju i unapređenju odnosa i boljeg razumijevanja različitih kultura.

Ambasador Čengić je upoznao učesnike sa bilateralnim i trgovinskim odnosima dvije zemlje i predstavio ekonomske pokazatelje trgovinske razmjene koji imaju tendenciju rasta. Naglasio je važnost networkinga u izgradnji čvrstih, dugotrajnih i obostrano korisnih odnosa među ljudima i kulturama. Naveo je pored ostalog i primjer indijskog državljanina koji je državljaninu Bosne i Hercegovine četiri mjeseca pružao gostoprimstvo uslijed obustave međunarodnih letova.

Režiser Faruk Lončarević se zahvalio organizatorima webinara na pozivu i podijelio iskustva o situaciji u filmskoj industriji u doba globalne pandemije i izazovima u prilagođavanju filmske industrije novim uslovima produkcije. Istakao je da će 26.  Sarajevo Film Festival, po prvi put, zbog pogoršanja epidemiološke situacije biti održan putem festivalske online platforme ondemand.sff.ba. Izrazio je očekivanje da će ponuda Marwah Studios za stipendiranje i usavršavanje mladog umjetnika iz Bosne i Hercegovine u oblasti filmske umjetnosti biti realizovana kada se završi pandemija, s obzirom na veličinu, specifičnost i popularnost indijske filmske industrije.

U završnom dijelu webinara počasni konzuli Bosne i Hercegovine u Indiji su istakli da imaju veliku privilegiju, čast i obavezu da rade na unapređenju odnosa dvije prijateljske zemlje.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.