Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.7.2020 22:39
Šefica Misije BiH pri EU u Briselu ambasadorica Emina Merdan učestvovala na videokonferenciji povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici

Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici i u organizaciji Evropske komisije, u utorak 7. jula 2020. godine, održana je videokonferencija na temu „Sjećanje na Srebrenicu: Evropska zajednička povijest“.

Konferenciju je otvorio Olivér Várhelyi, komesar Evropske komisije za susjedstvo i proširenje. U uvodnom izlaganju se obratio i specijalni izvjestitelj Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel, te ambasadorica Emina Merdan, šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji u Briselu. 

U svom obraćanju, ambasadorica Merdan se zahvalila komesaru Várhelyiju i Evropskoj komisiji na organizaciji jedne ovako važne konferencije naglasivši da je suočavanje i zaštita istine ključna za završetak procesa pomirenja. Dodala je da je pomirenje presudno za postizanje trajne stabilnosti koja je neophodna za izgradnju prosperitetne budućnosti, te da je to od izuzetne važnosti za dalji razvoj demokratske i multietničke Bosne i Hercegovine.  Istaknula je da su vladavina zakona i poštivanje ljudskih prava kao i pomirenje, stabilnost i društveno-ekonomski razvoj sastavni dio procesa evropskih integracija. Dodala je da je Evropska unija izgrađena na principima mirnog suživota i predanoj saradnji svojih članica, te naglasila da je glavna motivacija za proces evropskih integracija želja da se spriječi ponavljanje ratova i zločina u Evropi. Napomenula je da građani Bosne i Hercegovine visoko cijene jasnu posvećenost institucija Evropske unije kao i njenih država članica evropskoj perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene države.

Na konferenciji, na kojoj je učestvovao i ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, sudjelovali su brojni predstavnici civilnog društva iz BiH i regiona, koji su se reflektirali na najcrnje stranice evropske povijesti, te razmijenili mišljenja o načinima izgradnje budućnosti zasnovane na istini i pravdi.

Na konferenciji je učestvovala i Genoveva-Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Evropske komisije, čijim izlaganjem je zaključena konferencija.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.