Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
3.3.2020 14:20
Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun učestvuje na 63. zasjedanju UN Komisije za opojne droge

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri UN, OSCE i drugim međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun učestvovao je 3. marta 2020. godine na skupu na visokom nivou pod nazivom „Prevencija bez granica - efikasna politika po pitanju droga u kontekstu Balkana“, koji se održava u okviru 63. zasjedanja UN Komisije za opojne droge (CND). Bosna i Hercegovina je suorganizator ovog važnog događaja u Beču, zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom.

Ambasador Bencun se u svom izlaganju posebno osvrnuo na zakonski i strateški okvir koji pokriva oblast prevencije na nivou BiH, ali i praktične aktivnosti koje se provode u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i drugim nivoima vlasti, navodeći da veoma značajnu ulogu u suzbijanju upotrebe opojnih droga, pored porodice, igraju nevladine organizacije i mehanizmi ugrađeni u obrazovni sistem. Kao jedan od uspješnih primjera u tom kontekstu, ambasador Bencun naveo je prilagođavanje kurikuluma predmeta biologija u osnovnim školama u Republici Srpskoj koji je u primjeni već 10 godina. U nastavku izlaganja u fokusu je bila nova Strategija nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe u BiH za period 2018 – 2023 i izazovi sa kojima se različiti akteri susreću u provođenju Strategije. Sudionicima je posebno zanimljivo bilo čuti dio podataka iz posljednjeg opšteg ispitivanja javnog mnijenja u BiH iz 2018. godine, prema kojem je u starosnoj grupi od 15 do 34 godine najrasprostranjenija droga kanabis, a koju je bar jednom u životu koristilo 6,2% ispitanika.

Pored ambasadora Bencuna, izlaganja su imali i predstavnici Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i UN Ureda za droge i kriminal (UNODC).

Na 63. zasjedanju UN Komisije za opojne droge, koje se održava od 2. do 6. marta 2020. godine, analizira se opšta situaciju po pitanju droga u svijetu, uzimajuću u obzir međusobno povezana pitanja sprečavanja zloupotrebe droga, rehabilitacije korisnika droga te snabdijevanja i prometa nezakonitim drogama.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.