Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
11.10.2019 12:17
Šefica Misije Bosne i Hercegovine pri EU u Briselu ambasadorica Emina Merdan sastala se direktorom Evropske jevrejske zajednice rabinom Menachemom Margolinom

Šefica Misije Bosne i Hercegovine pri EU u Briselu ambasadorica Emina Merdan sastala se 10. oktobra 2019. godine sa rabinom Menachemom Margolinom, generalnim direktorom Evropske jevrejske zajednice sa sjedištem u Briselu.

Ambasadorica je rabinu Margolinu uručila novogodišnju čestitku predsjedavajućeg Vijeća ministara dr. Denisa Zvizdića po jevrejskom kalendaru, Roš hašanu.

Susret je iskorišten i da se izraze riječi osude napada ispred sinagoge u njemačkom gradu Haleu u kojem su poginule dvije osobe, te informisala o izjavi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željke Komšića kojom je najoštrije osudio brutalni čin tokom obilježavanja jevrejskog praznika Jom kipur, te uputio iskrene izraze saučešća porodicama nevinih žrtava.
 
Rabin Margolin uručio je ambasadorici pismo zahvale koje je uputio dr Denisu Zvizdiću za njegovu novogodišnju čestitku.

Ambasadorica je upoznala rabina Margolina o radu Međureligijskog vijeća BiH, harmoničnom zajedničkom životu najvećih religijskih grupa u BiH i izrazila želju za jaču saradnje između Misije BiH pri Evropskoj uniji i Evropske jevrejske zajednice.

Rabin Margolin se zahvalio i rado prihvatio pozive na jačanje saradnje i istakao svoj interes za život, rad i aktivnosti jevrejskih zajednica u našoj regiji. Dodao je da je važno što prije uvesti u članstvo u EU jednu državu u kojoj nema pojava antisemitizma.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.