Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
16.9.2019 16:18
Ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić u nastupnoj posjeti kod ministra vanjskih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića

Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić bio je 16. septembra 2019. godine u nastupnoj posjeti kod ministra vanjskih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića.

Ambasador Jukić je, izrazivši zadovoljstvo stupanjem na dužnost, ocijenio da su odnosi BiH i Crne Gore tradicionalno prijateljski, te naglasio da će tokom mandata biti posvećen jačanju sveukupnih veza, naročito u unapređenju saradnje u oblastima koje su istaknute i u ranijem periodu: infrastrukturno povezivanje, energetika, turizam, nauka i obrazovanje, saradnja kroz regionalne inicijative i multilateralne organizacije. Naglasio je kako se nada da će biti postignut dogovor na nivou Predsjedništva BiH oko uspostave vlasti. Istakao je kako kvalitet međudržavnih odnosa potvrđuje i Sporazum o međudržavnoj granici, koji predstavlja uspješan primjer rješavanja pitanja razgraničenja u regionu. Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji na zapadnom Balkanu i u Evropskoj uniji, ocijenivši da je važno da EU osigura evropsku perspektivu zemljama regiona, prvenstveno zbog stabilnosti i sigurnosti kako zemalja regiona, tako i same Evropske unije.
                                                                                                      

Ministar Darmanović je poželio uspješan, drugi po redu, ambasadorski mandat u Podgorici, izrazivši uvjerenje da će sveukupna saradnja sa Bosnom i Hercegovinom biti dodatno ojačana na svim poljima. On je istakao kako Crna Gora pruža i pružat će nesebičnu podršku integracijskim procesima Bosne i Hercegovine i podsjetio na važnost nastavka politike proširenja EU na zapadni Balkan. Ministar Darmanović se interesirao za proces uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.