Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
18.3.2019 15:19
Ambasadorica BiH u Kraljevini Holandiji Mirsada Čolaković sastala se sa predsjednicom Senata Kraljevine Holandije Ankie Broekers-Knol

Ambasadorica BiH u Kraljevini Holandiji Mirsada Čolaković sastala se 15. marta 2019. godine sa predsjednicom Senata Kraljevine Holandije Ankie Broekers-Knol.

Na sastanku se razgovaralo o evropskim i evroatlantskim integracijama BiH te aktuelnim aspektima vanjske politike Holandije.

Ambasadorica Čolaković je naglasila da BiH nastavlja reformske procese i potrebne aktivnosti koje su uslov za članstvo u Evropskoj uniji. S tim u vezi istakla je da je naša zemlja prošli mjesec dostavila Briselu odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije, te izrazila očekivanje da će tokom ove godine BiH dobiti kandidatski status za članstvo u EU. Naglasila da je da bi dobijanje kandidatskog statusa dalo novi podsticaj BiH za dalje aktivnosti. Ambasadorica Čolaković je navela da je podrška Holandije reformskim procesima u Bosni i Hercegovini uvijek bila konstruktivna, te izrazila nadu da će podrška za proširenje EU i uključivanje zemalja Zapadnog Balkana naići na razumijevanje unutar struktura vlasti u Holandiji.

Predsjednica Senata Ankie Broekers-Knol je istakla da su budućnost transatlantskih odnosa i Evropske unije, nakon Brexita, prioritetna pitanja za sve nivoe vlasti Holandije, pa tako i za Senat. Također je navela da su predstojeći izbori za Evropski parlament od posebnog značaja jer nose izazove koji su povezani sa Brexitom.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.