Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
9.11.2018 16:49
Ambasador BiH u Republici Bugarskoj Radomir Bogdanović u oproštajnoj posjeti kod predsjednice Narodnog sobranja Republike Bugarske Cvete Karajančeve

Ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Bugarskoj Radomira Bogdanovića u oproštajnu posjetu primila je predsjednica Narodnog sobranja Republike Bugarske Cveta Karajančeva, 9. novembra 2018. godine.

Ambasador Bogdanović je tom prilikom zahvalio predsjednici Narodnog sobranja Cveti Karajančevoj za podršku koju Republika Bugarska pruža Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija, naročito za to što je za vrijeme šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije stavila kao svoj prioritet pristupanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji.  Ambasador Bogdanović je sa zadovoljstvom konstatovao da je za vrijeme njegovog trogodišnjeg mandata ostvareno više kontakata na najvišem nivou, nego u proteklih deset godina i izdvojio prvu posjetu Bosni i Hercegovini predsjednika bugarske vlade Bojka Borisova na čelu brojne delegacije. Ambasador Bogdanović je ujedno izrazio nadu da će i predsjednica Narodnog sobranja Cveta Karajančeva uskoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu i da će se kontakti između parlamenata produbljivati za dobrobit naroda dvije prijateljske zemlje.

Sagovornici su se saglasili da se u poslednje vrijeme sve intenzivnije radi na povezivanju regiona zapadnog Balkana sa ostalim dijelom Evrope preko puteva, željeznica, vazdušnog transporta, te da se razrađuju obrazovni i digitalni projekti. Međutim, više od svega raduju čisto ljudski kontakti koji se stvaraju među ljudima u našem regionu, što će svakako i u buduće doprinijeti razvoju biznisa, turizma, ekonomija naših zemalja, podvukao je ambasador Bogdanović.

Predsjednica Narodnog sobranja Bugarske zahvalila je ambasadoru Bogdanoviću na aktivnim naporima na unapređenju prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske, te izrazila nadu da će on, po svom povratku u domovinu, koristeći svoja saznanja o Bugarskoj, prenositi iskustvo iz Bugarske i na taj način biti kao najbolji ambasador Bugarske u Bosni i Hercegovini, na korist naših dviju zemalja i regiona u cjelini. U znak zahvalnosti uručila ambasadoru Bogdanoviću plaketu Narodnog sobranja Bugarske.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.