Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
15.10.2018 12:58
Ambasador BiH u Japanu Borislav Marić učestvovao na predstavljanju kimona posvećenom BiH povodom Ljetnih olimpijskih igara „TOKYO 2020“

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Borislav Marić prisustvovao je 13. oktobra 2018. godine u gradu Karatsu, prefektura Saga, promociji kimona posvećenog Bosni i Hercegovini povodom predstojećeg učešća BiH na Ljetnim olimpijskim igrama „TOKYO 2020“.

U okviru priprema za održavanje Ljetnih olimpijskih igara „Tokyo 2020“ Japan je preduzeo niz koraka kako bi ujedinio kulture svijeta putem izrade i promocije majstorskog umijeća, tradicionalnog japanskog kimona. U toku su izrade i promocije japanskih kimona za 196 zemalja koje bi trebalo da učestvuju na ovom najvećem sportskom događaju.

Koncepcija je da svaki izrađeni kimono predstavlja jedinstvenu kulturu i karakteristike određene zemlje. Tako je dizajniran i izrađen tradicionalni kimono za BiH, čija je izrada inspirisana prirodnim, kulturnim i istorijskim znamenitostima BiH, kao što su rijeke (Drina i Neretva), mostovi  (Stari most i Most Mehmed-paše Sokolovića), sarajevski Sebilj, te tradicionalni vezovi (Zmijanjski vez).

Uglavnom su u pitanju znamenitosti i simboli koji su upisani na listu nematerijalne  svjetske baštine UNESCO. Uz nastojanje da kimono ima elemente religijskog i kulturnog identiteta svakog naroda koji živi u BiH, dizajneri su uspjeli i da utkaju cvjetove japanskog sakura drveta (japanska trešnja) kao i boje zastave BiH. Ovaj veliki projekat realizuje se pod pokroviteljstvom organizacije „The Imagine One World Kimono Project“. Veliki doprinos dizajniranju i izradi kimona za Bosnu i Hercegovinu dala je asocijacija „Ipil Ipil no Kai“ na čijem je čelu Toshiko Itto.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.