Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
18.10.2017 16:58
Ambasador BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj Željko Janjetović učestvovao na Međunarodnom simpozijumu o kulturnoj diplomatiji u arapskom svijetu

Ambasador BiH u Saveznoj Republici Njemačkoj Željko Janjetović je 16. i 17. oktobra 2017. godine  u Berlinu učestvovao na Međunarodnom simpozijumu o kulturnoj diplomatiji u arapskom svijetu koji se održao u organizaciji Instituta za kulturnu diplomatiju.

U okviru simpozijuma na kojem je učestvovao na poziv direktora Instituta Marca Donfrieda, ambasador Janjetović je održao predavanje na temu: „Bosna i Hercegovina: Socio-kulturalni i ekonomski most između arapskih i evropskih muslimana”.

Nakon uvodne riječi gospodina Donfrieda, ambasador Janjetović je govorio  o Bosni i Hercegovini u duhu tolerancije i međureligijskog poštovanja u srcu Evrope, potrebi za fokusom na budućnost i izgradnji boljeg ekonomskog okvira kao  i kvalitetnijeg života za sve ljude u BiH  u okviru procesa pridruženja EU.

Izlaganje ambasadora Janjetovića je izazvalo interesovanje prisutnih koji su aktivno učestvovali u razgovoru, nastojeći da saznaju više o Bosni i Hercegovini, njenom državnom uređenju, ulozi SR Njemačke u procesu evropskih integracija kao i o Berlinskom procesu.

Pored ambasadora Janjetovića na simpozijumu su učestvovali i ambasadori UAE, Egipta, Katara i Pakistana, te predstavnici Univerziteta iz Sindha (Pakistan), Egipatskog muzeja u Berlinu, Britanskog savjeta te Savjeta za spoljnu politiku SR NJemačke (DGAP) i mnogi drugi.

Institut za kulturnu diplomatiju, osnovan 1999. godine, je međunarodna, neprofitna, nevladina organizacija sa sjedištem u Berlinu i SAD-u.  Osnovni cilj organizacije je promovisanje globalnog mira i stabilnosti kroz jačanje međunarodnih odnosa i podržavanje dijaloga na svim nivoima.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.