Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
9.8.2017 15:41
Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Borislav Marić učestvovao na komemoraciji i mirovnim manifestacijama povodom obilježavanja 72. godišnjice atomskog bombardovanja Nagasakija

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Borislav Marić učestvovao je 08. i 09. augusta 2017. godine na komemoraciji i mirovnim manifestacijama povodom obilježavanja 72. godišnjice atomskog bombardovanja Nagasakija.

Ambasador Marić prisustvovao je memorijalnoj ceremoniji u Parku mira u gradu Nagasaki koju je otvorio zbor preživjelih žrtava - hibakusha sa pjesmama o miru, a u 11:02 sati, tačno u vrijeme kada je 9. augusta 1945. godine na grad Nagasaki pala atomska bomba, desetine hiljada prisutnih su minutom šutnje odali počast svim stradalim.

U susretu sa gradonačelnikom Nagasakija Tomihisaom Taueom, ambasador Marić je izrazio solidarnost i podršku građanima Nagasakija na njihovim naporima i posvećenosti za izgradnju svijeta bez nuklearnog oružja. Istaknuo je da svjedočenja preživjelih žrtava i  njihovih porodica trebaju poslužiti kao svjedočanstvo i opomena budućim generacijama da se zalažu za izgradnju  svjetskog mira, kao najveće vrijednosti jedne civilizacije. Gradonačelnik se zahvalio ambasadoru za lično prisustvo te što je tako izrazio solidarnost i odao pomen žrtvama te je ambasadoru uručio pismo zahvalnosti u kojem se izražava opredjeljenje vrijednostima mira i humanizma i nada da će se zajedničkim naporima međunarodne zajednice postići  potpuna zabrana proizvodnje i upotrebe nuklearnog oružja. 

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici 58 država svijeta, japanski premijer, ministar vanjskih poslova Japana, veliki broj ličnosti iz javnog i političkog života Japana, preživjele žrtve atomskog bombardiranja, organizacije civilnog društva i studentske organizacije.

Ambasador je obišao i Memorijalni park mira, Memorijalni muzej, te razgovarao sa porodicama žrtava i studentima koji su poslali poruke mira sa željom da se ovakva tragedija nikada više nigdje ne ponovi. Ambasador Marić je 08. augusta 2017. godine položio i cvijeće na spomenik u Parku mira u gradu Nagasaki u znak odavanja počasti žrtvama atomskog bombardovanja.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.