Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.8.2017 13:40
Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Borislav Marić susreo se sa novoimenovanim ministrom vanjskih poslova Japana Tarom Konom

Ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Borislav Marić susreo se 05. augusta 2017. godine sa novoimenovanim ministrom vanjskih poslova Japana Tarom Konom u Hiroshimi tokom komemorativne ceremonije obilježavanja 72. godišnjice atomskog bombardovanja.

Ambasador Marić je čestitao ministru Konou stupanje na dužnost sa željom da se dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje dalje unapređuju na obostrano zadovoljstvo, sa posebnim osvrtom na razvoj ekonomske saradnje. Naglasio je da nakon susreta sa studentima Hiroshime i preživjelim žrtvama atomskog bombardovanja izražava duboko saosjećanje sa svim stanovnicima ovih gradova i da u potpunosti podržava inicijative za kreiranje svijeta bez nuklearnog oružja. Istaknuo je da su Hiroshima i Nagasaki postali važan simbol opomene i svjedočanstvo razarajućih efekata upotrebe atomskog oružja, te izrazio uvjerenje da se ovakva tragedija nikada neće ponoviti.

Ministar Kono se zahvalio ambasadoru na dolasku u Hiroshimu i sudjelovanju u mirovnim manifestacijama, te izrazio lično uvjerenje da se nuklearno oružje ne treba koristiti čak ni kao prijetnja. Izjavio je da se Japan, kao jedina zemlja koja je osjetila tragične posljedice atomskog bombardovanja, pridržava tri nenuklearna principa: da ne posjeduje, ne proizvodi i ne dozvoljava nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

Ambasador Marić i ministar Kono ocijenili su da nazočnost 50.000 ljudi i predstavnika 80 zemalja prilikom odavanja počasti i sjećanja na žrtve najveće atomske tragedije u historiji čovječanstva ukazuje da se zajedničkim naporima svjetskih lidera nuklearnih i nenuklearnih zemalja može postići jedinstvo u zabrani upotrebe atomskog oružja.

Ambasador Marić položio je cvijeće na spomenik u Memorijalnom parku mira u Hiroshimi u znak odavanja počasti nedužnim žrtvama atomskog bombardovanja.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.